Tájékoztató

2 órája

Bihar megyei PSD: „Ha a Marcel Ciolacu vezette kormánynak egy sokatmondó nevet kellene adnunk, akkor úgy fogalmaznánk, hogy a beruházások kormánya”

Sorin Martin Vereș

A PSD Bihar megyei szervezetének jelenlegi és volt vezetője, Aurel Mohan doktor és Ioan Mang képviselő, szenátor-, illetve képviselőjelöltek a december 1-jei parlamenti választásokra, sajtótájékoztatójukon áttekintették a Marcel Ciolacu vezette kormány által elért főbb célkitűzéseket és a romániai közlekedési infrastruktúra területén különböző fázisban lévő beruházási projekteket.

Három év alatt több beruházás az autópályák építésébe, mint az elmúlt 35 évben

A PSD-kormány által finanszírozott és jelenleg épülő autópályák és gyorsforgalmi utak hosszabbak, mint a használatban lévők. Az országos infrastruktúra fejlesztését szolgáló építkezések tucatjain a munkálatok gőzerővel folynak, a munkaerőt és a gépeket mozgósítják, hogy biztosítsák az ütemtervek betartását. Románia történetében soha nem fektettek be többet az autópályák és gyorsforgalmi utak építésébe, mint az elmúlt három évben, amikor a PSD volt kormányon, és egy PSD-s miniszter vezette a közlekedési tárcát.
„Ebben az időszakban több tucatnyi infrastrukturális építkezés nyílt meg, ahol több minden épül, mint az elmúlt 35 év folyamán. Ha egy szuggesztív nevet kellene adnunk a Marcel Ciolacu által vezetett kormánynak, akkor egyszerűen csak beruházási kormánynak nevezhetnénk”, hangsúlyozta Aurel Mohan, a Bihar megyei PSD elnöke.
Több mint 770 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út építése és tervezése van folyamatban, és további 492 kilométernyi autópálya van pályáztatás alatt. Több mint 1260 kilométernyi gyorsforgalmi út fokozatosan kerül forgalomba. Ez több, mint amit Romániában tettek az 1989 utáni években. Jelenleg az erdélyi, a moldvai autópálya, az Unirii autópálya, a Pitești–Craiova gyorsforgalmi út és az A1-es Pitești–Nagyszeben autópálya építése folyik, amely az első autópálya, amely átkel a Kárpátokon, és összeköti a konstancai kikötőt és Románia fővárosát Európa többi részével. A PSD 2021. decemberi hatalomra kerülése óta a romániai autópályák több mint 20 százalékát helyezték üzembe: 225 kilométert a jelenleg összesen 1115 kilométernyi gyorsforgalmi útból. Ha az előző kormányok is hasonló ütemben haladtak volna, ma Romániában 2600 kilométernyi gyorsforgalmi úton közlekedhetnénk. A közlekedési infrastrukturális beruházásokra elkülönített források több mint kétszerese a három évvel ezelőtt elkülönített összegnek. A 2022-es 11 milliárd lejről 2024-ben több mint 20 milliárd lejre emelkedett. Minden évben az összes elkülönített összeget felhasználták és kiegészítették. Ez példátlan növekedés, ami mutatja a PSD eltökéltségét, hogy a Romániát fejlesztő infrastruktúrába fektessen be, mondta a PSD bihari vezetője.

A PSD célkitűzése – összefüggő autópályák országos hálózata minden régióban

„A PSD kiemelt célkitűzése a következő öt évre – amikor Marcel Ciolacu úr személyében szociáldemokrata elnökünk lesz, és a PSD része lesz a Romániát kormányzó koalíciónak –, hogy az ország minden régióját bekapcsolja az autópálya-hálózatba, és az egész országban gazdasági lehetőségeket teremtsen, csökkentse a fejlődési lemaradásokat, és a szakemberek becslése szerint több mint 40 milliárd eurós multiplikátorhatást hozzon létre a gazdaságban az infrastrukturális beruházások eredményeként”, nyilatkozta továbbá Aurel Mohan.
A Marcel Ciolacu, a PSD elnökjelöltje által bemutatott, A biztonságos út Románia számára elnevezésű program szerint a jelenlegi ütemben 2029-re Románia több mint 2000 km autópályával és gyorsforgalmi úttal rendelkezhet, ami majdnem kétszerese a jelenlegi 1115 km-nek. Románia közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése érdekében a kormány az ebben a finanszírozási ciklusban rendelkezésre álló európai forrásokat, a Románia regionális közlekedéspolitikájára vonatkozó nemzeti program keretében elkülönített forrásokat és az állami költségvetést fogja felhasználni: a cél 27 milliárd euró!
„Az autópályák vagy gyorsforgalmi utak által összekötött városok és megyék, köztük Nagyvárad és Bihar megye, gyorsabb fejlődést és évente legalább 1 százalékkal nagyobb gazdasági növekedést fognak tapasztalni. Ez magasabb fizetéseket, nagyobb nyugdíjakat, több befektetést jelent az egészségügybe, az oktatásba és a kultúrába stb.”, hangsúlyozta Aurel Mohan, a Bihar megyei PSD elnöke. A fejlett úthálózat növeli a közlekedés biztonságát és a közúti közlekedési hálózathoz való hozzáférést. A szakértők a közúti balesetek 80 százalékos csökkenését jósolják Romániában, és a lakosok 70 százalékának közvetlen és közvetett hozzáférését a városi területekhez, ami a belföldi turizmus növekedéséhez fog vezetni.
„Az autópályák és a gyorsforgalmi utak viszont kevesebb, utazással eltöltött időt jelentenek, így több időt tölthetnek otthon a szeretteikkel a közlekedési hálózatot használó belföldi és külföldi állampolgárok. Ez egy másik nem anyagi, de rendkívül fontos előny sokunk számára, akik Románia közutait használjuk”, vonta le a következtetést a Bihar megyei PSD elnöke.

A PSD mindig is támogatta a közúti infrastruktúra fejlesztését Bihar megyében

„Képviselőként és a Bihar megyei PSD korábbi elnökeként mindig is támogattam a közúti infrastruktúra fejlesztését megyénkben. Ezt bizonyítják az e célra a megyében befektetett milliárdok és a PSD-kormányok idején már befejezett, valamint a jelenleg végrehajtás alatt álló projektek”, nyilatkozta Ioan Mang, a PSD képviselője.

A PSD-kormányok által az elmúlt években Bihar megyében megvalósított nagyobb közúti infrastrukturális projektek közé tartozik a 76-os Nagyvárad–Déva; a 79-es Nagyvárad–Arad; a 19E jelzésű, Bihar–Bisztraterebes, a 19B jelzésű, Székelyhíd–Margitta országutak, a Székelyhíd városi körgyűrű korszerűsítése; az A3-as észak-erdélyi autópálya Bihar–Bors II. közötti szakasza; a Nagyvárad–Bihar/Erdélyi autópálya közötti összekötő út (2024 márciusában adták át a forgalomnak), amely a PSD-kormány másik fontos infrastrukturális projektjének, a leendő Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi útnak a része.
Ami a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi utat illeti, az 120 km hosszú, és a Via Carpatia európai közút része, amely a Balti-, a Fekete- és az Égei-tengert összekötő stratégiai út, a legrövidebb útvonal Észak- és Dél-Európa között.
„Emlékeztetem önöket, hogy a Via Carpatia 2018-ban került először szóba itt, amikor a Bihar Megyei Tanács, akkor még az RMDSZ és a PSD vezetésével, nemzetközi konferenciát szervezett a transzeurópai közúti infrastruktúra fejlesztéséről, azzal a céllal, hogy együttműködési keretet teremtsen a projekt megvalósításához. Az eseményen Bihar, Szatmár, Arad és Temes megye képviselői, valamint magyarországi, szlovákiai és lengyelországi hatóságok és partnerek képviselői vettek részt”, mondta Ioan Mang, aki 2016–2020 között a Bihar Megyei Tanács alelnöke volt.
E célkitűzések mellett szerepelnek az A3-as erdélyi autópálya Berettyószéplak–Bisztraterebes, valamint Bisztraterebes–Bihar közötti szakaszainak munkálatai, az évek óta problémákkal sújtott építkezések, amelyeket a PSD-kormánynak és a PSD közlekedési miniszterének sikerült megoldania, így a szerződések aláírására sor kerülhet, és a következő hónapokban megkezdődhetnek a munkálatok.
A Bihar megyei közúti infrastruktúra-fejlesztési projekteken kívül a PSD-nek és a Sorin Grindeanu által vezetett Közlekedési Minisztériumnak sikerült aláírnia az összes szerződést a Biharpüspöki– Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal villamosítására és korszerűsítésére.
Még mindig a vasúti ágazatban érdemes megemlíteni, hogy Nagyvárad egyike lesz annak a 13 településnek, amelyet a Ciolacu-kormány által vásárolt 58 új elektromos vonat fog összekötni. Ez egy 3,3 milliárd lej értékű beruházás európai támogatás által.
„Tehát Biharban jelentős, összetett, ugyanakkor szükséges beruházásokról beszélünk, kezdve az országutaktól, az Arad felé vezető gyorsforgalmi úttól, a Magyarországgal való autópálya-összeköttetéstől, az A3-as autópálya folytatásától Szilágy és Kolozs megyék felé, valamint a vasúthálózat korszerűsítésétől. Mindezek a Szociáldemokrata Párt által megvalósított vagy támogatott tevékenységek, kezdeményezések és közlekedési infrastruktúra-projektek bizonyos lehetőségeket jelentenek a gazdasági növekedés, az új munkahelyek teremtése és Bihar megye fejlődésének biztosítására”, vonta le a következtetést Ioan Mang.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában