Felmérés

2 órája

Burduja: Uniós viszonylatban Romániában az egyik legmagasabb az energiaszegénység szintje

Forrás: Facebook/Sebastian Burduja

Agerpres

Az uniós tagállamok közül Romániában az egyik legmagasabb az energiaszegénység szintje - írta hétfőn a Facebook-oldalán Sebastian Burduja energiaügyi miniszter.
A tárcavezető bejegyzése szerint még mindig elég sok olyan háztartás van, különösen vidéken, ahol luxusnak számít a meleg víz, a fűtés vagy a világítás. 'Nem beszélhetünk esélyegyenlőségről az oktatásban, ha az egyik gyermek a számítógépen, a másik pedig csak gyertyafénynél, néha fagyoskodva tudja elkészíteni a házi feladatát' - írta a miniszter.
Burduja szerint sokatmondó adat, hogy Romániában a legalacsonyabb az egy főre jutó energiafogyasztás Európában, alacsonyabb, mint Ukrajnában vagy Moldovában: a háztartások mintegy harmadát érinti, különböző mértékben, az energiaszegénység jelensége.
A politikus ezt elfogadhatatlannak nevezte a bejegyzésében. Szerinte a jelenség felszámolásához fejleszteni kell az energetikai ágazatot. Emlékeztetett arra, hogy eddig is szorgalmazta a zöldenergiába, az energiahatékonyságba, valamint az elosztóhálózatok bővítésébe és korszerűsítésébe történő beruházásokat, ami közép- és hosszú távon a számlák csökkentéséhez és a környezet kíméléséhez vezet. Mindez azonban szerinte még nem elegendő.
Úgy vélekedett, hogy a versenyképes energiaárak érdekében Romániának az összes erőforrását - az atomenergiától a földgázig - pragmatikusan és intelligensen kell felhasználnia.
'Románia senkit sem hagyhat hátra. Kötelesek vagyunk a legkiszolgáltatottabbak számára rövid távú megoldásokat - például ársapkát - alkalmazni a közép- és hosszú távú stratégiák mellett, beleértve a lakások energiahatékonyságának növelését is' - írta bejegyzésében Burduja. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában