Ipar

2 órája

Ciolacu: A romániai autóipar nélkül Románia gazdasága összeomlik

Forrás: Agerpres

Agerpres

A kormány számára létfontosságú az autóipar támogatása, mert ez az ágazat jelentősen hozzájárul az ország GDP-jéhez és Románia exportjához - jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu a fenntartható mobilitásról szóló bukaresti fórumon.
A román autógyártók és importálók szövetsége (APIA) által szervezett eseményen a miniszterelnök elmondta, hogy a gazdaság újraiparosítására irányuló kormányzati terv kiterjed a gépjárműgyártás támogatására is. 'Célunk jelentős beruházásokat vonzani az autóiparba, fejleszteni a szükséges infrastruktúrát, és támogatni az járművekkel kapcsolatos kutatást és fejlesztést' - magyarázta.
Emlékeztetett, hogy az autógyártás idén látványosan nőtt, a Dacia és a Ford Otosan üzemekben évente több mint 600 ezer jármű gurult le a futószalagról. 'Ezek az eredmények (...) Romániát az európai autópiac fontos szereplőjévé teszik' - mondta Ciolacu.
A miniszterelnök az autóipar korszerűsítése melletti kormányzati elkötelezettség bizonyítékának nevezte a Roncsautóprogramot, ami jelentős szerepe van az ország gépjárműparkjának megújításában. Úgy becsülte, hogy idén az elektromos autók eladása több mint 24 százalékkal fog növekedni, a teljesen elektromos meghajtású járművek piaci részesedése pedig el fogja érni a 13 százalékot.
Megjegyezte, az autóipart célzottan támogató programokra van szükség az Európai Unióban, ellentétes esetben az ágazat két éven belül nehézségekkel - például tömeges leépítésekkel - fog küzdeni. 'Úgy vélem, itt az ideje, hogy az Európai Bizottság bátrabban támogassa az ágazatot' - jelentette ki. A hazai politikai szereplőknek pedig azt üzente: 'ez az a pillanat, amikor a pártoknak fel kell ismerniük, hogy a romániai autóipar nélkül Románia gazdasága összeomlik'.
Beszéde végén a miniszterelnök megerősítette a kormány elkötelezettségét a zöld beruházások és a gazdaság kibocsátásmentessé tétele mellett. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában