Álláspont

2 órája

Ciolacu: Románia nem fog háborúba keveredni, de a hadsereget modernizálni kell

Románia nem fog belekeveredni semmiféle háborúba - hangsúlyozta Marcel Ciolacu miniszterelnök a hadsereg napja alkalmából tartott pénteki ünnepségen.

Forrás: gov.ro

Fotó: ILONA ANDREI

Agerpres

"Bonyolult időket élünk, határunknál háború dúl, és olyan biztonsági helyzettel kell szembenéznünk, amely állandó kihívásokat generál. Miniszterelnökként az a prioritásom, hogy országunk békében és nyugalomban fejlődjön, és Románia nem fog háborúba keveredni. Románia békéjét, stabilitását és biztonságát száz százalékban garantálja az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség és a NATO-tagság, de a jelenlegi helyzet arra kötelez bennünket, hogy felgyorsítsuk a hadsereg modernizációjának ütemét. Arra kötelez, hogy jelentős mértékben fektessünk be a védelmi iparba. A GDP védelemre szánt 2,5 százalékából a legmodernebb fegyverrendszerekkel fogjuk felszerelni a fegyveres erők minden kategóriáját. A teljesítményt ugyanakkor magasan képzett és motivált emberi erőforrásokkal biztosítjuk" – mondta a kormányfő.

Ciolacu kijelentette, Románia továbbra is támogatni fogja Ukrajnát függetlensége és szuverenitása védelmében, mert ez a Románia békéje szempontjából is kulcsfontosságú; ugyanakkor a Moldovai Köztársaságot is minden erejével segíteni fogja abban, hogy megőrizze Európa-párti irányultságát.

Ciolacu azt mondta, nyolc évtized telt el azóta, hogy október 25-én a román hadsereg második világháborús hadműveletei véget értek Nagykároly felszabadításával. Idővel ez a nap lett a román hadsereg és a román katonák ünnepe, amikor megemlékeznek az elesett katonákról. "Azért vagyunk ma itt, az Ismeretlen katona sírjánál, hogy megmutassuk a romániaiaknak és az egész világnak, hogy ez a nép soha nem fogja elfelejteni hőseit" – fogalmazott.

"Elismerésemet és köszönetemet fejezem ki a román fegyveres erők minden katonájának, legyen az aktív, tartalékos vagy nyugállományú. Egy tiszt fiaként tudom, hogy a haza szolgálata nem csak egy hivatás, hanem egy olyan eszmék nevében vállalt életút, amelyek nélkülözhetetlenek nemzetünk fejlődéséhez" – mondta még a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában