Eurojust

3 órája

Illegálisan exportált pirulákat foglaltak le a hatóságok több európai országban

Egy kábítószer-kereskedő hálózat felszámolását célzó nemzetközi akció során több mint hatmillió, illegálisan exportált gyógyszert foglaltak le és 47 embert előállítottak Romániában, Észtországban, Finnországban és Szerbiában a hatóságok - tudatta az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust pénteken.

Illusztráció

MTI

A hágai közlemény szerint a csoport tagjai szerbiai bűnözői hálózatoktól vásároltak vényköteles, szorongás, görcsök és álmatlanság kezelésére használt gyógyszereket.

Ezeket aztán gumiabroncsba, vagy ruhanemű közé rejtve vittek át az uniós határokon Romániába és Észtországba, hogy később illegális módon, főként észak-európai országokban értékesítsék. A bűnözői csoport Finnországban és Norvégiában tevékenykedő tagjai terjesztőként, legtöbb esetben az utcán árulták a gyógyszereket.

Az Eurojust által koordinált, október 17-én végrehajtott nemzetközi művelet során Romániában 41, Szerbiában 19, Finnországban pedig egy házkutatást tartottak egyidejűleg. Eredményeként 14 embert állítottak elő Romániában, 11 embert Szerbiában és 1 embert Finnországban.

Az akció során lefoglalt tárgyak között nagy mennyiségű készpénz, valamint mobiltelefonok, lőfegyverek és luxusautók vannak. Emellett két lakóházat is lefoglaltak Romániában. Az elkobzott több mint hatmillió pirula piaci értéke körülbelül 12,5 millió euró - tájékoztattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában