BNR

2 órája

Isărescu: A jegybank jelenleg nem tartja megvalósíthatónak az euró bevezetését

Illusztráció

Agerpres

Keddi parlamenti szakbizottsági meghallgatásán Mugur Isărescu kijelentette, hogy Román Nemzeti Bank (BNR) jelenleg nem tartja megvalósíthatónak az euró bevezetését.
A jegybank újabb mandátumra jelölt kormányzója elmondta, hogy Románia csatlakozása az euróövezethez akkor lesz lehetséges, ha sikerül 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt. 'Ha ez négy, öt vagy hét éven belül sikerül, valószínűleg akkor vezetjük be az eurót, korábban nem lehet' - jelentette ki.
Kifejtette, hogy egy olyan ország, mint Románia, amelynek a bevételei nem érik el a GDP 30 százalékát, csak az adóelkerülés felszámolásával, az adókedvezmények minél nagyobb mértékű csökkentésével, és nem utolsó sorban politikai akarattal tudja elérni a fejlesztési céljait.
Hangsúlyozta, hogy a deficit csökkentéséhez kombinálni kell a kiadások lefaragását a bevételek növelésével. Az utóbbi cél teljesítéséhez szerinte elengedhetetlen az adóreform, mert ez növeli a pénzpiacok bizalmát Romániában, és az ország olcsóbban juthat hozzá külföldi hitelekhez - magyarázta Isărescu. Hozzátette, hogy az adóreform politikai akarat kérdése, és választási évben nem lehet végrehajtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában