INSCOP-felmérés

3 órája

Marcel Ciolacu és George Simion jut be az államelnök-választás második fordulójába

Illusztráció

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje, Marcel Ciolacu végezne az első helyen, ha most tartanák az államelnök-választás első fordulóját, és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) jelöltje, George Simion is bejutna a második fordulóba - derül ki az INSCOP Research október 11-18. között készült felmérésének csütörtökön közzétett adataiból.
Ezek szerint a teljes népességen belül Marcel Ciolacu támogatottsága 24,1, George Simioné 20,7, a független Mircea Geoanáé 18,1, Elena Lasconié (USR) 15, Nicolae Ciucáé (PNL) pedig 8,2 százalékos. A további szavazatarányok: Cristian Diaconescu (független) 5,1, Kelemen Hunor (RMDSZ) 3,8, Cristian Terheş (PNCR) 1,9, Ludovic Orban (PMP és Jobboldal Ereje) 1,9, Ana Birchall (független) 0,9 százalék. A választók 0,4 százaléka más jelöltre szavazna.
A választani tudó biztos szavazók (a minta 58,6 százaléka) körében Marcel Ciolacu támogatottsága 25,8, George Simioné 20,4, Mircea Geoanáé 19,2, Elena Lasconié 14, Nicolae Ciucáé pedig 7,8 százalékos. További sorrend: Cristian Diaconescu 4,4, Kelemen Hunor 3,9, Ludovic Orban 2,2, Cristian Terheş 1,5, Ana Birchall 0,3 százalék. A választók 0,5 százaléka más jelöltre szavazna.
A felmérés szerint a válaszadók 72 százaléka jelezte biztosra a részvételét az első fordulóban.
Az INSCOP a második forduló következő lehetséges forgatókönyveit mérte:
* Marcel Ciolacu vs. George Simion. Ha Marcel Ciolacu és George Simion jut be az államelnöki választások második fordulójába, a választani tudó válaszadók 56 százaléka a jelenlegi miniszterelnökre, 44 százaléka pedig az AUR vezetőjére szavazna.
* Marcel Ciolacu vs. Mircea Geoană. Ha Marcel Ciolacu és Mircea Geoană jut be a második fordulóba, a választani tudó válaszadók 55,6 százaléka a NATO volt főttikárhelyettesére, 44,4 százaléka pedig a jelenlegi miniszterelnökre szavazna.
* Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi. Ha Marcel Ciolacu és Elena Lasconi jut be a második fordulóba, a választani tudó válaszadók 53 százaléka a jelenlegi miniszterelnökre, 47 százaléka pedig az USR elnökére szavazna.
* Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă. Ha Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă jut be a második fordulóba, a választani tud válaszadók 63,1 százaléka a jelenlegi miniszterelnökre, 36,9 százaléka pedig a PNL elnökére szavazna.
A Libertatea napilap megrendelésére készült telefonos felmérést 1106 fős mintán végezték, 2,95 százalékos hibahatárral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában