Visszaváltás

2 órája

Szeptemberben meghaladta a 81 százalékot az italcsomagolások begyűjtési aránya

Illusztráció

Agerpres

Az augusztusi 78 százalékról szeptemberben 81 százalékra nőtt a betétdíjas rendszer (SGR) keretében visszaváltott italcsomagolások aránya - közölte pénteken az SGR rendszert működtető RetuRo vállalat. A tájékoztatás szerint az elmúlt hónapban 453 millió italcsomagolást váltott vissza a lakosság.

Tavaly decembertől idén szeptemberig 2,32 milliárd SGR-jelzéssel ellátott italcsomagolást váltottak vissza a vásárlók, és ebből mintegy 144 ezer tonnát eladtak az újrahasznosító vállalatoknak, hogy újabb csomagolóanyagokat állítsanak elő a felhasználásukkal.

A közleményben emlékeztettek, hogy a RetuRo vállalat hét regionális italcsomagolás-válogató központot működtet Prahova, Dolj, Bákó, Brassó, Kolozs, Ilfov és Temes megyében. Ezekben és a más szolgáltatókkal partnerségben működtetett központokban évente mintegy 7 milliárd PET- és üvegpalack, illetve alumíniumdoboz számlálására és válogatására van kapacitás. Ugyanakkor a RetuRo infrastruktúrájának bővítésével több mint 800 zöld munkahelyet teremtettek - tették hozzá.

A betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRO vállalat nonprofit társaságként működik, ami azt jelenti, hogy az italcsomagolások gyűjtéséből származó esetleges nyereséget visszafordítják az SGR fejlesztésébe.

A vállalatot három magánrészvényes alkotta konzorcium hozta létre. Ezek a Romániai Sörgyártók Szövetsége a Környezetért (30 százalékos részesedés), az Üdítőital-gyártók Szövetsége a Fenntarthatóságért (30 százalékos részesedés) és a Kiskereskedők Szövetsége a Környezetvédelemért (20 százalékos részesedés). A vállalatban 20 százalékos részesedése van a román államnak, amelyet a központi környezetvédelmi hatóság, a környezetvédelmi minisztérium képvisel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában