Választás

4 órája

Szerdán öt alakulat iktatta a támogató aláírásokat, köztük az RMDSZ

Illusztráció

Agerpres

A 2024-es parlamenti választásokra alakult Központi Választási Iroda (BEC) szerdán bejelentette, hogy a nap folyamán iktatta a Nemzeti Keresztény Szövetség (ANC), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Egyesült Szociáldemokrata Párt (PSDU), az Igazság és Tisztelet Mindenki Számára Európában Párt (DREPT) és a Független Szociáldemokrata Párt (PSDI) támogató aláírásait.

Romániai Magyar Demokrata Szövetség negyedik alkalommal jelöli elnökét, Kelemen Hunort az államfői tisztségre. Az RMDSZ által benyújtott iratcsomók több mint 270.000 támogató aláírást tartalmaznak. Jelölési iratcsomója benyújtásakor Kelemen Hunor azt nyilatkozta a sajtónak, rá akar mutatni Románia valós problémáira, amelyek minden polgárt foglalkoztatnak, nemzetiségtől függetlenül: a reményvesztettségre, a bizalom hiányára és a demográfiai problémákra. 'Az első fordulóban mindenki a legjobb megoldást választhatja, nem kell két rossz közül a kisebbik rosszat választani' - fogalmazott. Kijelentette, Klaus Iohannis államfőnek igaza volt, amikor azt mondta, hogy az állam 'kudarcot vallott', ugyanis az állam valóban nem képes megvédeni polgárait, és az állampolgároknak 'nagyon sok visszaélést' kell elszenvedniük az állami intézmények és a bürokrácia miatt.
A kormányra kerülés lehetőségéről Kelemen azt mondta, egyelőre várja a szavazás eredményeit, de véleménye szerint maximum három-négy kombináció jöhet szóba a kormányalakításkor.
Arra az újságírói kérdésre, hogy mit nem tenne, ha megnyerné az államelnök-választásokat, Kelemen Hunor azt felelte, Traian Băsescutól és Klaus Iohannistól is azt tanulta meg, mit nem szabad tennie egy államfőnek. Példaként említette, hogy nem utazna olyan repülőgépen, amilyennel a jelenlegi államelnök utazik, és nem élne visszahúzódva a Cotroceni-palotában, hanem beszélgetne különféle társadalmi csoportokhoz tartozó emberekkel.

Kedden a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Román Nemzeti Konzervatív Párt (PNCR), hétfőn pedig az S.O.S. Románia Párt, illetve a Szocialista Románia és a Románia Akcióban Párt politikai szövetsége nyújtotta be a támogató aláírásokat.
Közleményében a BEC emlékeztetett arra, hogy a pártok, politikai szövetségek, választási szövetségek és a nemzeti kisebbségek szervezetei csak akkor állíthatnak parlamenti jelöltlistákat valamennyi választókerületben, ha sikerül összegyűjteniük a választói névjegyzékben szereplő polgárok legalább 0,5 százalékának megfelelő számú támogató aláírást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában