Közbeszerzés

2024.05.29. 17:41

Újra tenderen a gyorsforgalmi út

Forrás: Bihar Megyei Tanács

BN-összeállítás

Újraindult az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út építésének a közbeszerzési eljárása két szakaszon: a Nagyvárad–Nagyszalonta és a Köröskisjenő-Arad szakaszokról van szó, a Nagyszalonta és az Arad megyei Köröskisjenő közötti szakasz tendere továbbra is fel van függesztve. Az elektronikus közbeszerzési rendszer (SICAP) szerint az országos útkezelő társaság (CNAIR) újraindította a Nagyvárad–Szalonta szakasz építésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, az érdeklődő cégek június 12-ig nyújthatják be ajánlataikat. Erre a tételre azt követően függesztették fel a versenytárgyalást, hogy az egyik érdekelt cég, a Strabag, megnyert egy fellebbezést, amit az Országos Vitarendezési Tanácshoz nyújtott be. Ez a szakasz 33,7 kilométer hosszú, de meg kell majd még építeni egy 5,3 kilométeres szakaszt, ami Nagyszalonta elkerülő útja lesz. A SICAP tanúsága szerint ismét lehet pályázni a Köröskisjenő és Arad közötti szakasz megépítésére is. Ez a szakasz 47,07 kilométer hosszú és meg kell majd építeni egy 2,9 kilométeres összekötő utat is, amely Aradot köti majd össze a város ipartelepével. Erre a szakaszra június 14-ig lehet benyújtani a pályázatokat. Ezzel szemben továbbra is áll a Nagyszalonta és Köröskisjenő közötti, 39,7 kilométeres szakasz megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás. 

Az Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út megépítésének ötlete egyébként már több mint tízéves múltra tekint vissza, de csak 2020-ban kezdett ismét aktuálissá válni, amikor az Arad és Bihar megyei tanácsok, valamint Arad és Nagyvárad polgármesteri hivatalai együttműködési egyezményt írtak alá az út megvalósítása érdekében, és átvették a CNAIR-tól a megvalósíthatósági tanulmányt, hogy aktualizálják azt. Miután az önkormányzatok megszerezték az összes jóváhagyást, beleértve a kormányrendeletet is, a projektet átadták a CNAIR-nak, amely megszervezte a közbeszerzési eljárást a három szakaszra. A 140 kilométer hosszú Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út az összes bekötőútjával együtt mintegy 11,7 milliárd lejbe fog kerülni áfával együtt, a finanszírozást uniós forrásokból biztosítják. Bihar megyében a gyorsforgalmi út Nagyvárad, Szentandrás, Nagyürögd, Gyapjú, Madarász, Nagyszalonta, Illye és Keményfok területén fog áthaladni. Az új úton  összesen négy karbantartó központ, hat szervizterületet és hat parkoló lesz. A gyorsforgalmi út megvalósítása során összesen 86 hidat, kishidat, felüljárót és viaduktot fognak építeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában