Forgalom

2024.06.26. 16:07

Nehéz hónapok következnek az aluljáró-építés miatt

Amint az várható volt, a nagyváradi Vitéz (Decebal) út és a Körös (Tudor Vladimirescu) utcák lezárásával dugók alakulnak ki az ezek közelében lévő kisebb utcákon.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Három megpróbáltatásokkal teli hónap vár főként az autósokra Nagyváradon azt követően, hogy lezárták a város egyik legforgalmasabb pontját, a Körös utca és a Vitéz út kereszteződését, mert közúti aluljárót építenek ott. Az építkezés helyszínét elkerülő Constantin Brâncoveanu utcán gyakoriak napközben a dugók, többször gyakorlatilag az egész utcán áll a forgalom az egymás mögött feltorlódó autók miatt. A Constantin Brâncoveanu, a Cazaban és az Oneştilor utca kereszteződésében lévő körforgalom is gyakran bedugult az elmúlt pár napban. Az autósok megpróbálják elkerülni az építkezés helyszíne felé vezető Decebal hidat, ehelyett inkább a Szent László vagy a Szováta utcai hidat választják, de ez utóbbi nem feltétlenül szerencsés döntés, mert volt rá példa, hogy 2,5 kilométeres kocsisor alakult ki a Dacia úttól a Szováta hídon át végig az Oneştilor utcán az Aradi úti körforgalomig. Ilyen körülmények között jobban járnak azok, akik a körgyűrűn haladnak végig a város egyik végéből a másikba.

Fotó: Alexandru Nițescu

Kedden kezdték el a munkások bontani a Körös-Vitéz utcai kereszteződésben a két utolsó még álló épületet. Ezt a munkát nehezíti, hogy a bontásra ítélt ingatlanoknak vannak közös falaik a szomszédos épületekkel, ezért nagyon óvatosan kell végezni a műveletet. Ezeknek az ingatlanoknak az elbontását a hét végéig be akarják fejezni, ráadásul hamarabb nem lehetett elkezdeni, mert meg kellett várni, amíg lezárják a forgalmat. Még a legnagyobb óvatosság mellett is megvan ugyanis a kockázata annak, hogy az épületek darabjai, vagy a törmelékek a járdára, illetve a közútra esnek, ami nagyon balesetveszélyes. Miután lebontják a kereszteződésben lévő két épületet, a munkások hozzákezdenek néhány méterrel arrébb a Körös utcai egykori RER-székház ingatlanainak a bontásához. Pontosabban folytatják ezt a munkát, a bontás ugyanis már elkezdődött ott is az újra felhasználható anyagok kiszedésével, kibontásával az épületekből.

Az aluljáró-építési munkálatokat megelőzően a helyszínen először a közműhálózatokat kell elköltöztetni, az erre vonatkozó mérések zajlottak az elmúlt napokban. A hálózatok egy része az egykori RER-székház telke alá kerül majd. A tervek szerint a hónap végén megkezdődik a 287 cölöp lefúrása, ezek képezik majd az aluljáró tartószerkezetét. A beruházás költségvetése 39,4 millió lej, a 11,9 méter hosszú aluljáróba liftek és lépcsők is levezetnek majd. 

Forgalmi rend

Napok óta érvényben van Nagyváradon az új forgalmi rend a Vitéz úton és a Körös utcán, valamint ezek közvetlen közelében. Az autósoknak érdemes tudniuk, hogy teljesen lezárták a Vitéz utat a Simion Bărnuțiu utcai OMV- és a Kaszárnya téri SOCAR-benzinkút közötti szakaszon. A Vitéz út és a Simion Bărnuțiu utcák kereszteződésében kialakítottak egy körforgalmat. A William Shakespeare utcának a Constantin Brâncoveanu és a Simion Bărnuțiu utca magasságában lévő Bosch Service közötti szakaszát lezárták az autóforgalom előtt, a Constantin Brâncoveanu utca kétirányúvá vált. Az OMV-kút övezetében a belvárosba a Simion Bărnuțiu és a Sulyok István utcán haladva lehet eljutni. Lezárták az autóforgalom előtt a Körös (Tudor Vladimirescu) utcának a Sulyok István és a Lidl bevásárlóközpontnál lévő ARED-tömbházak közötti részét, ezen a szakaszon csak a környéken lakók közlekedhetnek a munkálatok ideje alatt. A Huszár (Roșiorilor) utcáról nem lehet behajtani a Körös utcára. A Decebal híd északi hídfőjénél egy nagy körforgalmat alakítottak ki, így a Rogériusz felől érkező autósoknak több útvonal áll majd a rendelkezésükre: ráhajthatnak a Decebal hídra, majd a Splaiul Crișanei vagy a Constantin Brâncoveanu utcán kerülhetik ki az építkezések helyszínét. Ugyanakkor a körforgalomból letérhetnek balra a Füzes (Sfântul Apostol Andrei) utcára, amelyen elérhetik a Centenáriumi hidat. Az Unió (Principatele Unite) utca kétirányúvá vált a városháza épülete és a Timár (Plevnei) utcák közötti részen. A Körös és az Unió utcák kereszteződésében a városháza épülete mellett is egy körforgalmat alakítottak ki. A Dudek sikátorban (Duiliu Zamfirescu utca) megfordították a menetirányt. A közlemény felhívja a figyelmet arra is, hogy a munkálatok ideje alatt felfüggesztették a villamosforgalmat a Vitéz úton, a közszállítást villamospótló autóbuszokkal biztosítják.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában