Várbeli sokadalom

2024.07.07. 15:59

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a középkori fesztivál

Az idei középkori fesztivál példátlan tömegeket mozgatott meg, a nagyváradi várban még a késő esti órákban is hatalmas volt az érdeklődők száma.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pikó Stefánia

A középkori fesztivál csütörtöki, ünnepélyes megnyitója után pénteken vette kezdetét a várbéli sokadalom, amely sok-sok látnivalóval, szórakoztató műsorokkal, bemutatókkal és koncertekkel, valamint egy hangulatos „faluval” várta az érdeklődőket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Fazekasok, kovácsok, fafaragók, ékszer- és ruhakészítők mutattak be középkori technikákat, a vársáncban lovagok szórakoztatták a jelenlévőket a lovas és harci bemutatókkal, királyi udvari játékokkal. A vár falai között udvari bolondok, zenészek, dobosok és zászlóforgatók bukkantak fel folyamatosan, így aki az árnyékosabb helyekre vonult enni vagy inni valamit, szintén átélhette azt a középkori hangulatot, ami igazán a vársáncban csúcsosodott ki.

Fotó: Alexandru Nițescu

A kilenc országból érkezett hagyományőrző csoportok között franciák, csehek és magyarországiak is voltak, és a felnőttek számára nyújtott számtalan érdekesség mellett a gyerekekre gondolva egy Történelmi játékudvart is kialakítottak, ahol a kicsik középkori játékokat próbálhattak ki. A falu mellett a Fejedelmi udvarban vásár volt, amely a megszokott felhozatal mellett szintén tartogatott meglepetéseket, középkori ingeket, fűzőket, kiegészítőket és sok egyéb különlegességet. Zenéről nemcsak a több alkalommal fellépő, már jól ismert Hollóének Hungarica gondoskodott, hanem a vársáncban felállított színpadnál is koncerteztek, többek között a Grimus, a Subcarpați és több lemezlovas.

Fotó: Alexandru Nițescu

Több szempontból sikerült megújulnia a fesztiválnak, ugyanis a kialakított középkori falu sokkal nagyobb volt, mint a korábbi években, és nyitottak benne egy „tavernát” is, ahol a középkori felszolgálók adták hordókból a sört, igaz, műanyag poharakba. Az újdonságok biztosan jót tettek a fesztivál népszerűségének, hiszen ezek a rendezvények néhány év után, ha nem jelentkeznek semmi „extrával”, könnyedén unalmassá válhatnak a látogatók számára. Mindezek ellenére egy esemény láthatóan több látogatónak is csalódást okozott, ez pedig nem volt más, mint a péntek és szombat esti tűzzsonglőr műsor. A Fuel Girls társulat show-ja egyrészt meglehetősen jelentős késéssel vette kezdetét, amit hatalmas tömeg várt egyre türelmetlenebbül, majd amikor végre elkezdődött a műsor, az előadók hosszú perceken át a sötétben táncoltak bármiféle fény nélkül, amit nem igazán tudott a nézők serege értelmezni. Azon a néhány tucat szerencsésen kívül, akik a lelátón ültek, a távolabbi pontokon elhelyezkedett érdeklődők ebből semmit sem láttak. A show, ahhoz képest, hogy körülbelül húszperces volt, nagyon kevés tüzes látványosságot tartalmazott, és amikor a közönség azt hitte, hogy kezdenek „beindulni a dolgok”, kiderült, hogy az bizony már a műsor fináléja, így kissé csalódottan távoztak az érdeklődők.

Fotó: Alexandru Nițescu

A 2024-es középkori fesztivál összességében hozta azt, amit megszokhattunk, és képes volt felül is múlni a korábbi éveket. A közösségi médiában igen aktív fesztivál legérdekesebb mozzanatairól könnyedén találhatnak felvételeket mindazok, akik nem lehettek jelen személyesen.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában