Programajánló

2024.07.04. 17:04

Középkori fesztivál Váradon a történelmi hűség jegyében

Ezen a hétvégén, július 5–7. között szervezik meg Nagyváradon a Középkori Fesztivált, mely az eddigi legnagyobb lesz, ígérik a szervezők. A rendezvényen kilenc ország mintegy hatszáz meghívottja vesz részt.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az idei Nagyváradi Középkori Fesztiválon kilenc ország 600 lovagját, udvarhölgyeit, udvaroncait, illetve középkori kézműveseket, mesterembereket, tűzszelídítőket, zászlóforgatókat stb. láthatnak majd az érdeklődők, ugyanakkor romániai és Nagy-Britanniából érkező vendégsereg népesíti majd be a vár területét, mondta a nemzetközi eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Alexandru Chira, az eseményt szervező Visit Oradea Egyesület igazgatója. A hivatalosan már csütörtökön este a felvonulással megkezdődött esemény több újdonsággal is szolgál az elmúlt idényekhez képest. „Az idei fesztivál hősiesebbnek, látványosabbnak és epikusabbnak ígérkezik, mint a korábbiak. A balsafa-kopjatörésre tizennégy lovag érkezik Nagyváradra Kanadából, Norvégiából, Franciaországból, Szlovákiából és első alkalommal Romániából. Az idei fesztivál másik újdonsága a középkori taverna, valamint az, hogy idén a fő színpad a vársáncban lesz elhelyezve az arénának mintegy folytatásaképpen” – mondta a sajtótájékoztatón Alexandru Chira. A továbbiakban Bogdan Dărăban és David Mircea Bucur, a Deus Vult Egyesület képviselői, valamint Michael Sadde többszörös lovagitorna-világbajnok ismertettek részleteket a fesztivál programjáról, különös tekintettel a két nemzetközi küzdőversenyre. Sadde, aki visszatérő vendége a Nagyváradi Középkori Fesztiválnak, elmondta: „az idén úgy döntöttünk, hogy első alkalommal rendezünk egy 14 versenyzőt felvonultató balsafa-kopjatörőbajnokságot, tudomásom szerint a világon a legnagyobbat a maga nemében. A bajnokságon pénteken és szombaton kétnapos selejtezőt rendeznek, vasárnap pedig a nyolc döntőbe jutott lovag párbajozik a bajnoki címért. A fő különbség a tavalyi évhez képest a nagyobb létszám, de a technika is más, illetve a páncélok is könnyebbek” – fogalmazott. Bogdan Dărăban és David Bucur hozzátették, hogy a mostani lovagi torna abban különbözik az eddigiektől, hogy a lándzsák nem kemény fából, hanem könnyű balsafából készülnek, és a cél nem a lovag kiütése a nyeregből, hanem a kopjafa széttörése a lovagon. Nem elég tehát az, ha a kopjafából éppen csak hogy letörik egy darab a viadal során, hanem annak látványosan szét kell pattannia a lovag vértezetén.

Fotó: Alexandru Nițescu

A másik nemzetközi verseny a TAP-fight, azaz a történelmi alapú párviadal lesz, amely, mint azt a szervezők hangsúlyozták, nem bemutató, hanem igazi harc lesz, persze bizonyos szabályok betartásával, ugyanis a sérüléseket el szeretnék kerülni. Az egyesület tagjai kiemelték azt is, hogy minden tekintetben törekednek a történelmi hűségre, és ez a mostani fesztiválon is meg fog mutatkozni mind a viseletek, mind a fegyverzet, mind pedig a harcok tekintetében. Amit látni lehet majd, az nem olyan lesz, mint a filmekben, hanem olyan, mint amilyen a valóságban is volt – ígérték. Persze bizonyos kompromisszumokat kénytelenek kötni, ezért a kardok például életlenek lesznek, és hegyük se lesz, de a súlyuk, anyaguk és formájuk megegyezik majd a középkori kardokéival. Az újdonságok között szerepel majd a középkori divatbemutató, valamint a középkori taverna, ahol számos érdekes esemény fog zajlani a koncertektől a tűzzsonglőrködésen, a solymászaton és az íjászaton át a kötélhúzásig, a társasjátékokig, sőt még kocsmai verekedésre is lehet majd számítani – persze csak játékból –, és a sörfőzésnek is tanúi lehetnek itt az érdeklődők.

Fotó: Alexandru Nițescu

A lovagi torna a korábbi években megszokott helyen, a vársáncban zajlik majd, a nagyszínpadot a volt Rovex-gyár közelében helyezik el, ahol a fesztivál minden estéjén koncertek fogják szórakoztatni a nagyérdeműt. A vársáncban kapnak helyet a kézművesek, akik között idén először lesz látható üvegöntő, pénzverő és írnok is. A kézműves táborban minden nap 12 órától kezdődik a különböző mesterségek bemutatása. Külön övezetet alakítanak ki a vársáncban a gyerekek számára, ahol a különböző kézműves foglalkozások mellett bábelőadások, koncertek, mesemondás, sőt még lovagi torna is lesz a számukra. A vár belső területén is lesznek tevékenységek, különböző bemutatók, koncertek, de a pihenő- és étkezőövezetet is itt alakítják ki. Az eseménysorozatnak külön színt biztosítanak az Olaszországból érkező zászlóforgatók és a Viesgrádi Dobosok, akik többször is bemutatják majd tudományukat. Ugyanakkor a fesztivál ideje alatt angol és román nyelvű idegenvezetés is zajlik majd a várban. Az események egyszerre hat különböző helyszínen – nagyszínpad, lovagi küzdőtér, kézműves övezet, gyermekövezet, középkori taverna, várudvar – zajlanak majd délelőtt 10-től este 10–11 óráig, ezért a programok idejét és helyszínét felsorolni is lehetetlen, a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: festivalulmedievaloradea.ro, illetve a helyszínen szórólapokat osztogatnak, melyek szintén tartalmazzák a részletes programot. Itt csak annyit említünk meg, hogy a vársáncban kialakított arénában a fesztivál mindhárom napján lesz kopjatörő torna, TAP-fight és lovagverseny, ez utóbbiban a lovagok sisakjáról kell leverni a fejdíszt. A nemzetközi tornák döntője, illetve a díjkiosztás vasárnap délután lesz. Vasárnap délután 18 órától rendezik meg a nagy csatát, a nagyszabású harcimitációt. Koncertek minden helyszínen lesznek, leszámítva a kézműves tábort. A nagyszínpadon pénteken este 19.30-tól az Electro Instinct, 21 órától a Grimus, 22 órától pedig az angliai The Fuel Girls lép fel. Szombaton este 19 órától DJ Lektronikumuz, 21 órától a Subcarpatii együttes muzsikál, vasárnap este 20 órától Dafina, 21 órától pedig Radu Almășan lép fel. A fesztivál három napja során többször, több helyszínen lehet majd hallani a Hollóének, a Peregrinii, a Veridi Venti, a Baghatur és a Viatores Festivi együtteseket. A leglátványosabb programnak a lovagi tornák és a TAP-fight mellett az éjszakai csata ígérkezik, mely pénteken este 22.15-kor kezdődik az arénában. A tavernában pénteken este tíz órától, szombaton pedig 21.30-tól tűzzsonglőrködés lesz, míg az arénában, azaz a lovagi torna helyszínén szombaton este 22.15-től a Fuel Girls tart látványos tűzzsonglőr-bemutatót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában