Felújítás

2024.08.21. 16:11

Helyreállítják a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső tereit

Hat évvel azután, hogy szinte teljesen kiégett, hamarosan megkezdődhet a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belsejének a helyreállítása.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Aláírták a nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső felújítására vonatkozó szerződést, hat évvel a 2018-ban keletkezett hatalmas tűz után, ami teljesen tönkretette az épület belsejét, illetve a műemléképület tetőzete is leégett. Az évek során sikerült tatarozni a homlokzatot és helyreállítani a tetőt, de a szinte teljesen elpusztult beltereken csak állagmegőrzési munkálatokat végeztek mindez idáig. Most azonban egy konzorcium szerződést kötött az Országos Beruházási Vállalattal (CNI) az épület belső helyreállítására, illetve restaurálására, miután megnyerték az erre a munkálatra kiírt tendert. A beruházás értéke mintegy 31 millió lej, a kivitelezési időszak 24 hónap. A kivitelezők a nagyváradi Precon Transilvania vállalat, amely mögött a Selina cégcsoport és Beniamin Rus vállalkozó áll, valamint a Constructorul Sălard. A szerződés értéke áfa nélkül 25.891.000, áfával pedig 30.810.000 lej. Mindkét cégnek van tapasztalata épületrestaurálások terén, ami egyébként követelményként szerepelt a tavaly júniusban kiírt közbeszerzési eljárásban. A pályázat eredménye ellen a szatmári Euras cég fellebbezett, ami miatt fél évet csúszott a szerződés aláírása.
A Szent László téren álló görögkatolikus püspöki palota a 2018. augusztus 25-én keletkezett tűzben rongálódott meg nagyon súlyosan. Ezt követően az épület 20 évre a nagyváradi önkormányzat kezelésébe került, amely megpróbálta helyreállítani azt. Az évek során a polgármesteri hivatal irányítása alatt sikerült elvégezni a külső helyreállítást és az állagmegőrzést. A helyi költségvetésből 7,9 millió lejt fordítottak a tető helyreállítására és 1,7 millió lejt a homlokzatok rehabilitációjára. A görögkatolikus egyházmegye 2022-ben kérte az akkor még a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztérium támogatását a belső terek restaurálási munkálatainak a finanszírozására a CNI-n keresztül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában