Fotóművészet

2024.08.26. 17:05

Két fotókiállítás nyílik a magyar fotográfia napja alkalmából

Ezen a héten csütörtökön a magyar fotóművészet napjának szentelt két nemzetközi kiállítás is nyílik Nagyváradon. Magyarországon 2003 óta ünneplik ezt a napot, az 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság 11. közgyűlésén készült első dagerrotípia emlékére.

Fotó: Ovi D. Pop

Ciucur Losonczi Antonius

A kiállításokat a Nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), a Summit Agro Románia és a MAFOSZ (Magyar Fotóklubok Országos Szövetsége) szervezi, az UNESCO által elismert Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) égisze alatt.

Az első tárlat a szegedi székhelyű Kárpát-medencei Intézethez tartozó Kárpát-medencei Magyar Fotóművészeti Társaság (KMFT) tagjainak éves kiállítása, melynek anyagát a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) EFA Kiállítási Központjában teszik közszemlére. Ágoston Zsolt, Barát Attila, Bánházi Gyöngyi, Cseke Sándor, Csíki János, Dobán Dorina, Farkas Endre, Fábián Gergely, Fórián Andrea, Gombár Mária, Guzsvány Réka, Halász Eszter Blanka, Hátszegi Csaba, Héjja Árpád, Hős Norbert, Jusztin László, Kajtár Tibor, Labancz István, Lennert Géza, Lukács Mária, Kertész Hajnalka, Kovács Orsolya, Mészáros Ödön, Mirkov Rebeka, Moldován Mihály, Morvay-Szabó Edina, Nótáros Melinda, Ótos András, Ótos Annabella, Sólyom Ernő, Szabó Béla, Szabó Géza, Tímár Zoltán, Szilágyi Barbara, Tóth Melinda, Tóth Tamás, Udvardi Árpád, Ürge Mátyás és Varró Tódor fotóművészek 98 fekete-fehér és színes fotóját tartalmazza a képanyag. Az összes munka megtekinthető az AIEFA honlapján is. A kiállítás később Szerbia, Szlovákia, Románia, Magyarország és Ukrajna több városában is megnyílik. A vernisszázst augusztus 29-én, csütörtökön 18 órától tartják az EFA Matei Stegerean Galériájában. A közönséget Tóth István fotóművész, az AIEFA elnöke és a KMFT alelnöke köszönti, majd átadja a trófeákat és a Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly plaketteket.

Egy órával később, 19 órától a MAFOSZ-szervezetek (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) éves tárlatát avatják, amelyet a határon túli és magyarországi MAFOSZ-tagszervezetek fotóművészeinek 45 alkotásából válogattak össze. A partnerszervezetek a nagyváradi Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület, a csíkszerdai F10 Fotóklub, a révkomáromi Helios Fotóklub, a homoródi Homoród Fotóklub, a szegedi Kárpát-medencei Magyar Fotográfiai Társaság, a marosvásáhelyi Marx József Fotóklub, a csíkszeredai Prisma Fotóklub, a nagykárolyi Vénig László Fotóklub és a nagyváradi Varadinum Fotóklub. Nyitóbeszédet Horváth Imre fotóművész, a MAFOSZ elnöke mond. A vernisszázst élőben közvetítik az EFA és a KMFT Facebook-oldalán. A zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodik, a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület képviseletében. Az AIEFA és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közti megállapodás értelmében a képeket a modern közlekedési járműveken képernyőin is láthatóak lesznek. A kiállítások október 6-ig tekinthetőek meg, hétfőn és szerdán 14-18 óra között, kedden, csütörtökön és pénteken pedig 10-14 óra között, ingyenesen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában