Szőlészet

2024.08.26. 17:34

Oktatási céllal szervezik meg a 2024-es Szőlőkiállítást

Nemes szőlőfajtákkal és azok termesztésével ismerkedhetnek meg azok, akik ellátogatnak a 2024-es Szőlőkiállításra. Az eseményt immár negyedik alkalommal szervezik meg, azonban a melegre való tekintettel három helyett idén csak két napig fog tartani.

Törő Enikő

A kétnapos rendezvény részleteiről hétfő délelőtt számolt be a nagyváradi várban, a Millesime Egyesület székhelyén Dorin Popa, a Millesime Borkultúráért Egyesület elnöke, Ioana Borza, a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának vezetője, Mihai Cărbunar, a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karának professzora és Dan Bota, a Danvert Bihar megyei vállalat vezetője, utóbbi székhelyén szervezik meg ugyanis az eseményt. 

Mint azt Dan Bota kifejtette, a rendezvény legfőbb célja, hogy az érdeklődök megismerkedhessenek több szőlőfajtával, megtalálják a saját ízlésüknek megfelelőt, s annak termesztéséről is több információt kapjanak. Mihai Cărbunar hozzátette, hogy Bihar megyében nincs hagyománya a csemegeszőlőnek, s bár a borászatnak van, elég kevés szőlőfajtával dolgoznak az ország más térségeihez képest. Úgy gondolják, hogy érdemes oktatni a szőlőtermesztést, hogy a hibridszőlőfajták mennyiségét – melyek egyébként nem minőségiek – csökkentsék, még akkor is, ha az adott személy csak magának termeszt szőlőt és készít bort. Céljuk, hogy legyen szó akár csemege-, akár borszőlőről, nemes fajtákat népszerűsítsenek, s ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy az érdeklődők ismerkedjenek a szőlőfajtákkal és találjanak kedvükre valót. 

Az eseményen egyébként több mint 50 szőlőfajtával ismerkedhetnek meg a látogatók. Ezeket Magyarországról hozzák, ugyanis ott sokkal több szőlőfajta van elterjedve, mint térségünkben, de ezek egy része itt is termeszthető, hangzott el. Az ötven szőlőfajta közül kiválasztanak tízet, amelyet egy szakértőkből és egy, a sajtó képviselőiből álló zsűri fog értékelni különböző szempontok alapján. Az eseményen az Érmellékre jellemző bakatorral is meg lehet majd ismerkedni, sőt, mustot ingyen lehet kóstolni, de aki szeretne nagyobb mennyiségben hazavinni, ezt megteheti, ugyanis vásárolni is lehet majd. 

A kiállítást (Expo Struguri 2024) augusztus 30–31-én, 8–20 óra között Váradszentmártonban, a Danvert vállalat székhelyén tartják. Az eseményre a belépés ingyenes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában