Készenlétben

2024.09.13. 16:11

Ülésezett a környezetvédelmi minisztérium katasztrófavédelmi bizottsága az árvízveszély miatt

Illusztráció

Forrás: Meteoplus/Facebook

Agerpres

Az illetékes intézményeknek készenlétben kell lenniük az árvizekre figyelmeztető hidrológiai és meteorológiai előrejelzések miatt – jelentette ki a környezetvédelmi tárca katasztrófavédelmi bizottságának pénteki ülésén a környezetvédelmi miniszter.

Mircea Fechet emlékeztetett, hogy az előrejelzések szerint a következő napokban viharos lesz az időjárás, az ország keleti és déli régióiban felhőszakadások is várhatók. "A száraz időszak ellenére is számíthatunk veszélyes hidrometeorológiai jelenségekre, nagyon rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullhat le" – idézte a minisztérium közleménye a tárcavezetőt. Fechet szerinte különösen a Prut, a Bârlad és a Szeret vízgyűjtő területén lévő víztározók helyzetét kell megfigyelés alatt tartani, még akkor is, ha némelyiknek a töltöttségi szintje jelenleg nem éri el az 50 százalékot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken Románia kilenc megyéjére másodfokú (narancssárga), az ország több mint felére elsőfokú (sárga) riasztást bocsátott ki felhőszakadások és légköri instabilitás miatt. Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet ugyanakkor első- és másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el számos folyón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában