Neo Art Connect

2024.08.26. 09:17

Videótérkép a Madách-passzázs falán

Sebastian Comănescu képzőmővész videótérképét (video mapping) vetítik rá a nagyváradi Madách-passzázs épületére augusztus 29-én este fél tízkor. Ezzel zárul az idei váradi Neo Art Connect kiállítás.

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Változó környezet – ez a címe Sebastian Comănescu képzőművész videótérkép-alkotásának, melyet csütörtökön este vetítenek rá a Fő utcai Bazárépületre. A videótérképes vetítés a Galateca Galéria, a NeoArt Románia Kulturális Egyesület, valamint az UNITH2B architects által szervezett Neo Art Connect – NAC 2024 kortárs művészeti vándorkiállítás nagyváradi állomásának záróakkordja lesz. A NAC 2024 program célja, hogy felhívja a figyelmet az aktuális kérdésekre: az emberiségnek a bolygóra gyakorolt hatására és az élet minden területét nagyban befolyásoló új technológiákra. Az esemény szervezéséhez társult az Oradea Heritage Egyesület, és anyagilag támogatta azt mind a váradi, mind pedig a megyei tanács. „A NAC 2024 Változó környezetek című témájából kiindulva a Madách-passzázs homlokzatán látható alkotás absztrakt módon, generatív vizuális rendszereken keresztül értelmezi újra az épület történetét. A videómunkát Nagyvárad város bazárja, mint az összegyűjtés, a csere, a kölcsönhatás és az átjárás helyszíne ihlette, a grafikai elemek pedig figyelembe veszik az épület sajátos építészeti részleteit, és a passzázsnak a kortárs médiatérbe való újraintegrálását sugallják” – írják a szervezők a projekt kapcsán. Sebastian Comănescu újmédia-művész és dizájner. A bukaresti és londoni szakmai tapasztalatok, valamint lengyelországi és hollandiai tervezőkkel való együttműködések után 2020-ban saját stúdiót alapított, amely a feltörekvő technológiák és a biomimetika iránti érdeklődésén alapulnak. Munkamódszere a természeti formák és jelenségek átvételéből és szimulálásából, valamint fizikai vagy digitális környezetbe való „átültetéséből” áll. A videótérképet augusztus 29-én este fél tíz órától vetítik rá a Bazárépületre és éjfélig lesz látható. A NAC 2024 tárlata a héten még látogatható hétfő kivételével a Darvas-házban és a Madách-passzázsban 10–18 óra között. A belépés díjtalan. A Neo Art Connect projekt az ország tíz megyéjében, köztük Biharban, valamint Bukarestben zajlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában