Beszámoló

2024.09.10. 15:24

Bővíti iskolai tevékenységét a rendőrség

A tanévkezdés után röviddel, kedd délelőtt sajtótájékoztató keretén belül ismertette a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság részéről Radu Șandru rendőr-főbiztos az idén zajló kampányokat és néhány újdonságot is. A rendőrség vezetősége továbbá beszámolt a tanév kezdete előtti ellenőrzések eredményeiről is.

Illusztráció

Forrás: Rendőrség

Törő Enikő

Az iskolai biztonság megőrzése és növelése érdekében a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Bihar Megyei Csendőrség rendfenntartói hétfőn, az iskolakezdés napján akcióba lendültek. Az iskolakezdés napján több mint 540 rendőr tett szolgálatot Bihar megyében, jelen voltak számos évnyitó ünnepségen és a tanintézmények környékén is.
Az iskolai biztonság érdekében több kampányt is indítanak országos szinten. Az egyik az iskolán belüli erőszak csökkentésére hívja fel a figyelmet, míg egy másik kampány az iskolai biztonság növelését célozza meg. Az akció nem csupán ismertetőkből áll, hanem országos szinten minden intézményhez ki lett rendelve egy „felelős rendőr”. A tisztviselőnek az a feladat, hogy kapcsolatot tartson fent az iskola vezetősége, képviselői, a szülőbizottság és a rendőrség intézménye között, esetenként akár szülői értekezleten is részt vegyen. Bihar megyében akciócsoportokat hoztak létre, a csoportokhoz iskolaigazgatók, erőszakellenes bizottság, valamint a felelős rendőrök tartoznak. Továbbá minden tanintézményben egy nyilvántartást vezetnek arról, hogy a felelős rendőr milyen foglalkozásokon, beszélgetéseken vett részt.
Egyébként az iskolai biztonság növelése érdekében a rendőrök már a tanév kezdete előtt tettek lépéseket. Ellenőrizték a megyében közlekedő mind a 134 iskolabuszt, valamint azok sofőrjeinek iratait, eligazították őket az új közlekedési szabályokat illetően és felhívták a figyelmet a biztonságos közlekedésre. A közlekedési rendőrök egyébként a reggeli és délutáni órákban is jelen vannak a tanintézmények körül, hogy irányítsák a forgalmat. Mellettük a rendfenntartó erők is megjelennek, akik a biztonságra figyelnek oda. A rendőrök délutánonként, iskolaidőn kívül is járőröznek iskolák körül, főként, ahol sportpályák is vannak. A tanévkezdés előtti napokban a rendőrök az oktatási intézmények biztonsági rendszerét és őrzési módját is ellenőrizték.
Az idei tanévben is folytatja tevékenységét az a rendőrségi munkacsoport, akik az iskolai biztonsággal foglalkoznak, céljuk a drog- és alkoholfogyasztás megelőzése, valamint a veszélyes tárgyak birtoklásának megelőzése. A munkacsoport időről időre szervez foglalkozásokat is.
Az erőszak megelőzésének érdekében egy új kampányt indítottak a Bihar megyei rendőrök: „A hallgatás szintén erőszak. A te hangod a megoldás” elnevezéssel. A célcsoport a szülők, pedagógusok és diákok; a célja pedig az erőszak megelőzése, valamint az, hogy az áldozatok merjenek megszólalni. A kampány céljának tudatosítása érdekében hanganyagokat és videókat is készítettek. A Bihar megyei rendőrök jelenleg összesen hét olyan megelőzési országos és helyi kampányt népszerűsítenek, melyek az iskolai biztonságot növelnék.

Tanácsok a szülőknek

A Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság továbbá néhány tanáccsal is ellátja a szülőket, melyek mind a gyermek biztonságát szolgálják. Ezek között szerepel, hogy a szülők beszélgessenek gyermekeikkel, tiszteljék annak személyiségét, legyenek határozottak a gyermekeikkel, de sosem agresszívak, ugyanis az erőszak nem old meg semmit. Mindig kérdezzék meg, hogy a zsebpénzüket mire költötték, amennyiben nagy értékű holmit találnak a gyermeküknél, mindig kérdezzék meg, hogy honnan van. Mondják el gyermekeiknek, hogy ne szálljanak be idegenek járműveibe és hogy ne fogadjanak el ajándékokat idegenektől. Igyekezzenek kérdezni az iskolai életről, a barátokról, próbálják megismerni őket és családjaikat. Amennyiben azt észlelik, hogy gyermekükkel gond adódott, segítsenek nekik és esetenként kérjenek segítséget a pedagógusoktól, a rendőrségtől és az egyesületektől.

Tanácsok a fiataloknak

A rendőrség a diákok felé is fordul néhány tanáccsal: kerüljék a deviáns viselkedésű személyeket, legyenek elővigyázatosak az újonnan megismert egyénekkel, kerüljék a gyanús társaságokat, a szeszes italokat, a drogokat és a szerencsejátékokat, valamint ne fogadjanak el idegenektől semmit. A közlekedésre vonatkozóan felhívják a figyelmet, hogy igyekezzenek a járdán közlekedni, ne szaladjanak át az úton, csak az arra kijelölt helyen sétáljanak át, utcák sarkán mindig nézzenek szét figyelmesen, mielőtt átmennének az úton, ne játsszanak az úttesten; sporttevékenységeket is parkokban, sportpályákon, házak és az iskola udvarán folytassanak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában