Díjazás

2 órája

Eredményesek a váradi energetikai programok

„Dem I. Dobrescu” díjjal tüntették ki a nagyváradi önkormányzatot a szeptember 17-én megrendezett Román Energetikai Gálán az Adminisztráció kategóriában.

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

Ez a díj elismerése annak, hogy a váradi önkormányzat nagy összegű uniós alapokat hívott le a jelentős energia-hatékonysági projektek megvalósításához, és ezzel hozzájárul a helyi közösség életminőségének a javításához és a környezet védelméhez – írja közleményében a polgármesteri hivatal. A díjat Marius Moș, a nagyváradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású menedzsment igazgatóságának a vezetője vette át. Beszédében kiemelte azt, hogy az önkormányzat komoly erőfeszítéseket tett a távfűtési rendszer korszerűsítésére, amely folyamat 2008-ban kezdődött. A város mestertervében is szerepel az, hogy több mint 200 millió eurós beruházásra van szükség a fenntartható távfűtési rendszer létrehozásához. Az európai alapok, a Norvég Alap és a különböző országos programok forrásainak bevonásával Nagyvárad képes volt világos stratégiát megvalósítani és jelentős eredményeket elérni, fejtette ki a gálán Moș, akinek a szavait a polgármesteri hivatal közleménye ismerteti. Az említett eredmények közé tartozik a szénről a gázra történő áttérés, ami a szédioxid-kibocsátás jelentős, egymillió tonnáról 350 ezer tonnára történő csökkenéséhez vezetett. A városnak sikerült javítania a polgároknak nyújtott távfűtési szolgáltatásokat is, kiküszöbölve a meghibásodásokat és biztosítva a stabilan és hatékonyan működő rendszert – magyarázta az igazgató.
Marius Moș bejelentette, hogy a város a geotermikus energiatermelést ötről 15 százalékra kívánja növelni. Hangsúlyozta, hogy az energiaügyi minisztérium fontosnak tartja a beruházások folytatásának támogatását, amelyek célja a geotermikus fűtésre történő teljes átállás a nyári időszakokban, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése a megújuló energiaforrások integrálásával. Expozéjában az igazgató megemlítette azt is, hogy a felsorolt megvalósítások mellett a helyi önkormányzat nagy hangsúlyt fektetett az épületek energetikai rehabilitációjára és a fűtési szállító hálózat korszerűsítésére. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően több fogyasztó vissza csatlakozott a távfűtési rendszerre, ami egyben tükrözi a rendszer hatékonyságába és stabilitásába vetett bizalmat is. Marius Moș azt is hangsúlyozta, hogy a nagyváradi távfűtési rendszer nemcsak fenntartható, hanem versenyképes is a költségek szempontjából, mivel az országban itt az egyik legalacsonyabb a lakossági fogyasztóknak nyújtott ártámogatás. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában