Tárlat

2024.09.15. 12:58

Különleges kiállítás nyílt Váradon

A Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület szervezésében a Napkor községbeli (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, Magyarország) Gáva Zsolt grafikai tervező Fafúzió című különleges kiállításának a megnyitójára került sor szeptember 14-én, szombaton 16 órától a Szakszervezetek Művelődési Házában.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A tárlatnyitón beszédet mondott Gáva Laura, a grafikai tervező lánya és Szabó Csaba Sándor, az egyesület önkéntese. Mint elhangzott, a képek hordozói a természetből érkeztek. A fa hosszú évtizedekig az élővilág része, ahonnan energiát vesz fel, majd ad tovább. A fára felvitt munkák alapját két évtizednyi grafikai tervezői múlt jelenti. Minden a művészet és a számítástechnika szeretetével kezdődött. Az első számítógépét a nyolcvanas évek első felében kapta Gáva Zsolt, tehát közel negyven éve használ különböző képszerkesztői és rajzprogramokat. A kilencvenes évek első felében elvégezte a képregényrajzoló kurzust, majd elkezdte érdekelni a dekoratőr és a kirakatrendező szakma is. Húsz évig grafikusként tevékenykedett a reklámiparban, autodidakta módon fejlődött. Ezzel párhuzamosan a kilencvenes évek második felében saját családi vállalkozásban alkalmazott grafikai munkák készítésével foglalkozott.

 

A mai napig fajátszóterek megtervezése és kivitelezése az elsődleges profilja, amihez szorosan kapcsolódtak a fára készített képek. Két éve egy váracskát ábrázoló fajátékra került az első, ezzel a technikával készített alkotás. Annyira jól sikerült, hogy jött a gondolat: mi lenne, ha különböző faanyagokra készítene festményszerű képeket? A DryadArt fantázianevet kapta ez a művészeti tevékenység. A Dryad jelentése erdei nimfa, és az erdő közelségét, a fák energiáját jelképezi. A tematikát sokszor a fa alakja határozza meg, máskor egy konkrét témához választódik alapanyag. Akár kézi rajzból, akár a valóságot tükröző fotókból más képeket varázsol a számítógépes grafikai tervezés, a fára pedig dekupázs technikával kerül át, amit aztán kézi átrajzolás és színezés követ akril festékek használatával. A fa egyediségét tovább növeli a különböző lazúrok és olajok használata. A képek miniatűr mérettől egész extrém kiterjesztésig is készülhetnek. Alapanyaguk több fafajtára is kiterjed. Elsősorban tölgyfa a felhasznált matéria, de készült már kép kőrisre, dióra vagy csomoros fűzre is.

 

Az ünnepségen fellépett Viktor József operaénekes, kontratenor. A vernisszázson jelen volt Koter László fafaragó mester is, akinek az egyik, a tárlaton látható faragványát is megmintázta Gáva Zsolt. Az időszakos tárlat szeptember 28-ig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában