Évnyitó

2024.09.09. 15:30

Megnyitották az új tanévet a Művészetiben

A Nagyváradi Művészeti Líceum magyar tagozatán 284 belsős és 60 külsős diák kezdte meg a 2024-2025-ös iskolai évet. A tanévnyitó ünnepséget hétfő délelőtt a Petőfi-park melletti épület udvarán tartották, ahol az ötödikesek fogadalmat tettek.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepségen jelen volt Mihaela Bondor iskolaigazgató is, aki köszöntötte az egybegyűlteket, sikeres tanévet kívánva nekik. Nagy Gabriella igazgatóhelyettes beszédében azt emelte ki, hogy a művészeti líceum soha nem lehet unalmas és félelmetes hely. „Napjainkban a tanuló és kreatív ember korát éljük. Erre van szükségünk. Biztosan állíthatom ezért, hogy a lehető legjobb helyen vagytok, hiszen itt a tanulás mellett a kreativitásotok kibontakoztatására is lehetőségetek adódik” – fogalmazott. Megjegyezte: jó hírekkel szolgálhat, ami az iskola épületének restaurálási munkálatait illeti, ugyanis a nyáron értesültek arról, hogy a polgármesteri hivatal képviselői aláírták a finanszírozási szerződést az épület felújítására. Remélhetőleg tehát a tanév során elkezdődik a munka, ami szakaszosan fog zajlani, ezért jelenlegi értesüléseik szerint nem kell költözniük. A nyár folyamán ugyanakkor sikerült európai uniós támogatásból a Smartlab-projektet is életbe ültetni – egy interaktív táblát és egy digitális zongorát fognak ennek köszönhetően kapni, illetve a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok szakórákon is használhatják majd a labort a Széles (Menumorut) utcai épületben. „Mi ebben a tanévben is azon leszünk, hogy a tanulás és a művészet útjára bevezessük, illetve elkísérjük a ránk bizottakat, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbb utat. Kívánok mindenkinek erre a tanévre lelkesedést, kitartó szorgalmat. Jó egészséget, sok emlékezetes koncertet és kiállítást, kimagasló eredményeket. Sok szép élményt a közös munkához, az új tanévhez a Jóisten áldásával” – hangsúlyozta Nagy Gabriella.

 

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes Szentgyörgyi Albertet idézve azon meggyőződésének adott hangot: az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni. Felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, valamint segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni. 

 

Mózes II. könyve 33. fejezetének 14-15. verseit olvasta fel a Szentírásból a Királyhágómelléki Református Egyházkerület képviseletében jelen levő Varga Botond szalárdi lelkipásztor, azt tanácsolva, hogy Isten arca „járjon” előttünk, nyugtasson meg, és vigyen tovább. Vass Csaba lazarista szerzetes, Katalin-telepi római katolikus plébános arról beszélt, hogy a művészet a szépnek kifejezője, s bizonyára mindenki szeretné felfedezni a valódi szépséget. Isten maga a nagybetűs szépség, mely éltet bennünket, és aki nélkül nehéz élni. 

Az ünnepségen felléptek a művészetis diákok: a Himnusz eléneklését Ghitea Balázs kísérte zongorán, később szavalt Baita-Taics Hanna, Bacsó Ágnes népdalt énekelt, majd Mircescu Georgiana tanár és Füzesi Sára fuvoladuettje zárta az eseményt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában