Fellépés

2 órája

A Magyar Nemzeti Énekkar koncertezett a bazilikában

A Magyar Nemzeti Énekkar október 23-án Kolozsváron lépett fel, de útközben egy nappal korábban, kedden megálltak Nagyváradon, hogy a római katolikus székesegyházban is megörvendeztessék a hallgatóságot szép műsorukkal.

Pap István

Az 1985-ben alapított Magyar Nemzeti Énekkar este hét órától kezdte meg koncertjét a nagyváradi római katolikus bazilikában Somos Csaba karigazgató irányításával. Az énekesek az oltár előtt sorakoztak fel és Szergej Rahmanyinov Vesperásából (op 37.), három részletet adtak elő: a Nyolc boldogságot (no. 3), az Ave Mariat (no.6.) és a Glóriát (no. 7.). A fület, lelket gyönyörködtető ének után – miközben az együttes az oltár elől felvonult a karzatra az orgona elé –, Kristófi János orgonaművész előadta Louis Vierne: Carillon de Westminster (Op.54) című orgonaművének hatodik tételét. Csakúgy mint a vegyes kar, az orgona is csodálatosan szólt a székesegyházban, melynek akusztikája még teltebbé formálta az éteri tisztaságú és zengésű hangokat.

Majd a karzatról csendült fel Liszt Ferenc kiemelkedő értékű vallásos jellegű kompozíciójából, a Krisztus-oratóriumból három részlet: a Nyolc boldogság, melyben Fátrai János (bariton) énekelt szólót, továbbá a Pater noster, és a Tu es Petrus. Ezt követően a már ismert koreográfiának megfelelően, míg a kórus visszatért a karzatról az oltár elé, nem volt zene nélküli holtidő, hanem Kristófi János és Kristófi Ágnes szopránénekesnő előadták Georges Bizet Agnus Dei című kompozícióját. Akik Bizet zenéjét csupán a Carmen operával azonosítják, azokat meglephette a rövid, négy perces zenemű hiteles vallásos érzést árasztó hangulata. Az est utolsó harmadában három Kodály-kórusművet szólaltatott meg a Magyar Nemzeti Énekkar. Ezek közül elsőként az Ady Endre versére komponált Felszállott a páva című mű hangzott el, majd a Sirató ének Bodrogh Pál versére, és végül az Esti dal.

A mintegy egy órás koncert végén Böcskei László római katolikus megyés püspök köszönte meg a szolgálatot az énekkarnak. Böcskei László, aki a bazilikában nagy számban megjelent hallgatósággal, valamint kollégájával, Virgil Bercea görögkatolikus nagyváradi püspökkel közösen hallgatta végig a hangversenyt, úgy értékelte, hogy gyönyörű szép darabok, kimunkált hangok és csodálatos harmónia jellemezte az előadást. Kiemelte, hogy fontos, „ha csak egy kis időre is kilépünk ennek a világnak az egyhangúságából, hogy megközelítsük az isteni szépségét, hiszen a szép zene segít abban, hogy közelebb kerüljünk Istenhez” – fogalmazott. Hozzátette, hogy az énekkar előadása „nagyon szép szolgálat a mai világban, amikor szükségünk van arra, hogy visszatérjünk a széphez, hogy Isten közelségét érezzük”. A püspök elárulta, hogy az énekkar Kolozsvárra készült egy október 23-iki koncertre, de útközben megálltak Nagyváradon, hogy megosszák a váradiakkal is értékes műsorukat. Hozzátette: „Örülünk annak, hogy a székesegyház orgonája megszólalt a mai koncerten. Kristófi János büszke, hogy van egy jó orgonája, amin játszottak”. A megyés püspök jelezte, hogy a koncerten jelen voltak az orgonaépítők is, akikre az elkövetkező időben komoly és nemes feladat vár: vissza kell építsék a székesegyház másik orgonáját is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában