Politika

3 órája

Bemutatkoztak a PNL vezető képviselőjelöltjei

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezete bemutatta a képviselőházi jelöltlista két első helyén szereplő jelöltjét, Arina Moșt és Dumitru Tipleát.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Bihar megyei szervezetének képviselői jelöltlistáját Arina Moș vezeti, aki jelenleg szenátorként tevékenykedik Románia parlamentjében. A második helyet a listán Dumitru Țiplea foglalja el, aki öt évig volt Bihar megye prefektusa, és e tisztségéről azért mondott le, hogy indulhasson a parlamenti választásokon. A két jelöltet bemutató sajtótájékoztatón elöljáróban Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, a PNL váradi szervezetének elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a jelöltek tisztességgel fogják képviselni Nagyváradot és Bihar megyét Bukarestben. Mint elhangzott, nagyon fontos szerepük lesz abban, hogy támogassák a megye és a megyeszékhely projektjeit. Birta megítélése szerint mindkét jelölt korábban már bizonyította hozzáértését, valamint a közösség iránti elköteleződését. „Tapasztalataik lehetővé teszik, hogy igazi nagykövetei legyenek Bihar megye és Nagyvárad fejlődésének” – fogalmazott Birta. A továbbiakban emlékeztetett arra, hogy Arina Moșsal 2008 óta dolgozik együtt, akkor kerültek be tanácsosként a Nagyváradi Helyi Tanácsba. Azt követően Moș a Szociális és Közösségi Ügyek Igazgatóságának volt a vezetője, majd két évig alpolgármesterként tevékenykedett. Ebből a tisztségből került Románia parlamentjébe. Dumitru Țipleával kapcsolatban a polgármester azt emelte ki, hogy közel öt évig volt Bihar megye prefektusa, méghozzá a megye életének talán legnehezebb időszakában, utalva ezzel a világjárványra. Țipleának is érdemei vannak abban, hogy sikerült megőrizni az emberek egészségét és elkerülni a legnagyobb kihívásokat – mondta Florin Birta. Hangsúlyozta továbbá, hogy városvezetőként nagyon jól együtt tudott működni a prefektussal. „Meggyőződésem, hogy az Ilie Bolojan által vezetett csapatunk lényegi támogatást nyújt majd a helyi közösségek valamennyi fejlesztési projektjének megvalósításához” – fogalmazott, majd hozzátette: „a PNL bebizonyította, hogy az őszinte és a közösség fejlődése felé orientált politika az egyetlen módja a valódi előrelépésnek. Parlamenti jelöltjeink, akik a közigazgatásból érkeztek, ezt országos szinten is bizonyítani fogják” – zárta szavait a polgármester.

Fotó:                                                                                                                                                                                                                                                                

A jelöltek

A továbbiakban maguk a jelöltek vették át a szót. Arina Moș leszögezte: azért indul a választásokon képviselőjelöltként, mert a Képviselőházban akarja folytatni azokat a törvénykezési elképzeléseit, amelyeket a Szenátusban elkezdett. Ebben segítségére lesz a helyi közigazgatásban eltöltött több mint tizenöt év alatt felhalmozott tapasztalata. Kiemelte, hogy évfolyamelsőként végezte el a magas rangú köztisztviselők főiskoláját, valamint a Nemzetvédelmi Kollégiumot is. A Szenátusban a jogi, majd a közigazgatási bizottság tagja volt, számos törvény, illetve törvénymódosítás kezdeményezője, különösen a szociális téren volt aktív: több olyan törvény elfogadását vagy módosítását szorgalmazta, melyek nyomán könnyebbé vált a fogyatékkal élők hozzáférése a különböző szolgáltatásokhoz és intézményekhez. A politikus a következő ciklusban is ezen a szakterületen szeretne tovább tevékenykedni.
Dumitru Țiplea önmagáról azt emelte ki, hogy húsz évig vállalkozóként dolgozott, tíz évet töltött el a közszférában, és ezek a tapasztalatok hozzásegítették ahhoz, hogy jobban megértse mindkét világot. Elmondta, hogy nagy szükség lesz a magánszektor jelentős támogatására, mert csak így tud az ország egésze fejlődni. Kifejtette: prefektusként többek között az volt a feladata, hogy 56 állami intézmény Bihar megyei kirendeltségeinek a munkáját összehangolja, illetve az, hogy a helyi önkormányzatok tevékenységét ellenőrizze a törvényesség szempontjából. A prefektusi mandátuma során megtapasztalta, melyek azok a törvények, amelyeket módosítani kell, illetve melyek azok az állami intézmények, amelyek vagy túl-, vagy épp ellenkezőleg, alulméretezettek. Ezeknek az információknak a birtokában fog a parlamentben törvényeket, törvénymódosításokat, valamint intézményátszervezéseket javasolni. „Több mint száz törvénytervezet van, amin dolgozom” – jelentette ki. Mint mondta, sok törvény a hivatalnokot helyezi a középpontba és a polgárok igényei másodlagosak. Ezen feltétlenül változtatni kell, hogy ne a hivatalnokok, hanem a polgárok igényei legyenek az elsődlegesek – mondta. Törvénymódosító javaslatai közül példaként említette, hogy a hulladékot szállító járművek számára ki kellene jelölni konkrét határátkelőhelyeket, ahol beléphetnek az országba. Jelenleg ugyanis bármelyik átkelőt használhatják, és ez gyakorlatilag ellehetetleníti ezeknek a szállítmányoknak az alapos ellenőrzését. Mint mondta, a mezőgazdaság területén az öntözőrendszerek kiépítéséhez vagy felújításához szükséges kedvezmények megszerzése érdekében fog tevékenykedni. Az intézményátszervezések kapcsán megjegyezte, hogy jelenleg tizenegy, a mezőgazdaság területén tevékenykedő állami intézmény van az országban. Ezeket át kellene szervezni úgy, hogy maradjon öt vagy hat, amelyek természetesen lefedjék az összes mezőgazdasági feladatkört, ezzel szemben jelenleg súlyosan alul van méretezve az ország ásványkincseit felügyelő intézmény – fejtette ki Dumitru Țiplea.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában