Terepszemle

2 órája

Felkészült a RER a télre

Ha jön a havazás, akkor lesz mivel eltakarítani azt – a nagyváradi RER Vest köztisztasági vállalat felkészült a 2024–2025-ös téli idényre.

A szerző felvételei

Pap István

Terepszemlét tartott a RER Vest köztisztasági vállalat telephelyén pénteken délelőtt Teofil Filimon, Nagyvárad alpolgármestere, valamint Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóságának a vezetője, hogy ellenőrizzék, milyen mértékben készült fel a cég a téli időszakra. Teofil Filimon a jelenlévő újságíróknak elmondta, hogy a RER Vest cég a most következő téli szezonban 3.416.112 négyzetméternyi útfelület és 1170 közlekedési útvonal hóeltakarítását kell biztosítsa Nagyváradon. „Összesen 34 haszongépjárművel és 254 emberrel, sofőrökkel, rakodókkal és munkásokkal tudunk beavatkozni, akik a négy vészhelyzeti övezetben dolgoznak majd. Ez összesen 1170 közlekedési útvonalat jelent, azaz közutakat, bekötőutakat, hidakat, sétányokat, járdákat” – fogalmazott Filimon.

 

Mint ahogy a korábbi években is történt, az idén is négy intervenciós övezetre osztották a várost. Az I. sürgősségi beavatkozási övezet magába foglalja a városból ki, és az oda bevezető útvonalakat, a főutakat, a tömegközlekedési eszközök útvonalait és megállóit, a hidakat, a körforgalmakat, a gyalogátkelőhelyeket, a közintézményekhez vezető utakat; a 2. sürgősségi övezet tartalmazza a lakótelepekhez vezető utakat, a 3. övezetbe tartoznak a város aszfaltozott vagy betonozott utcái, a 4. övezet pedig az aszfaltozatlan utcákat foglalja magába. „Bár még nem tudjuk, milyen lesz a következő tél, úgy gondolom, hogy felkészültünk erre a szezonra, elegendő anyag és felszerelés áll készenlétben” – mondta Filimon. Hozzátette, hogy szükség esetén a RER egyszerre takarítja le a havat az 1. sürgősségi övezetben és a város dombvidékén, amelynek utcái főként a 4. sürgősségi övezethez tartoznak. Filimon tájékoztatott arról, hogy az 1. övezetbe tartozik 389 út és utca, a 2. övezet 301, a 3. övezet 238, a 4. övezet 242 utcát foglal magában.

 

A városban közlekedő összes haszongépjárművet GPS-megfigyelő rendszerrel szerelték fel, így a RER irányítóközpontjából valós időben lehet látni a járművek helyzetét és a terepen történő haladását. A szilárd csúszásgátló anyaggal történő hó- és jégmentesítés 23 különböző kapacitású géppel, a folyékony anyaggal történő hó- és jégmentesítés pedig két, egyenkét 7 köbméter kapacitású géppel történik. Továbbá ehhez a beavatkozáshoz rendelkezésre áll egy 7000 liter kapacitású tartalék gép is. Jelenleg elegendő mennyiségű csúszásgátló anyag van készleten a RER telephelyén: 1250 tonna só, 270 tonna homok, 28.000 liter folyékony kalcium-klorid, 4,5 tonna magnézium-klorid pehely. A csúszásgátló anyagok tárolására három különböző helyszínen van lehetőség: a Moreni, a Bihorului és a Dózsa György utcákon, ami lényegesen csökkenti a beavatkozási időt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában