TIFF

3 órája

Háromból egy szabadtéri vetítés valósult meg

Forrás: Facebook/TIFF Oradea

Pikó Stefánia

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az idei TIFF keretében csak egy szabadtéri vetítést sikerült lebonyolítani a fesztivál első napján, pénteken, Nagyvárad főterén. Erre a vetítésre azonban igen sokan kilátogattak, meg is teltek az eseményre kialakított ülőhelyek, amelyekre egy-egy csomag mogyorót helyeztek el a szervezők, ezzel is odacsalogatva az embereket.

A szabadtéri filmvetítésen a Dolce far niente című 1998-as filmet tekinthették meg a jelenlévők. A filmet Nae Caranfil írta, valamint rendezte, és román, olasz, francia és belga koprodukcióban készült. A dráma a 19. század elején, a bécsi kongresszus utáni Olaszországban játszódik, egy fiatal író élményeiről szól, akit Stendhal francia íróról mintáztak. A francia Henri Beyle (a későbbi Stendhal) kétéves olaszországi útja során kénytelen megállni egy Terracina nevű kisvárosban. A Nápolyba vezető útját meghiúsítják az olasz lázadók és az osztrák csapatok közötti harcok. Az írónak sosincs szerencséje a hölgyek terén, és bár erősen jelen vannak a politikai, történelmi háttér mozzanatai, a film tulajdonképpen az édes semmittevés filozófiájáról szól, az emberi természetről, a szerelemről és romantikáról.
A szombati és a vasárnapi filmvetítések elmaradtak, az érdeklődő közönségnek azonban még így is bőven volt miből válogatnia, hiszen többek között a színházban és a filharmóiában is zajlottak vetítések.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában