Áram

1 órája

Câciu: 122 ezer energetikailag kiszolgáltatott személy háztartását láthatják el napelemekkel és energiatárolókkal

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Mintegy 122.000 háztartás kaphat napelemeket és energiatárolókat a kiszolgáltatott személyek számára a RePowerEU program révén elkülönített keretből - jelentette be szerdán az európai beruházásokért és projektekért felelős miniszter.
Adrian Câciu a kormánypalotában tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott Zöldház programhoz hasonlóan várják a napelemeket és energiatárolókat telepítő cégek jelentkezését, amelyek október 25-étől kezdhetnek feliratkozni a programra. Ennek keretében mindkét komponensre 5000 eurós utalványt - tehát háztartásonként 10.000 eurót érő vouchereket - használhatnak fel a kedvezményezettek.
A programra az energetikailag kiszolgáltatott személyek jogosultak, akik a 2021/226-os törvény hatálya lá esnek. Közülük kell kiválasztaniuk a pályázó cégeknek ügyfeleiket, akik háztartásába beszerelik majd a napelemeket a megfelelő energiatárolóval együtt. Az ügyfelek listáját október 25-én, a pályázáskor kell ismertetni. A miniszter szerint a program célja, hogy a beruházások lezárulta után az energetikailag kiszolgáltatott felhasználóknak egyáltalán ne kelljen többé fizetniük az energiafogyasztásért.
Az energetikailag kiszolgáltatott személyek listája a szociális programok és az energiaár-sapka programjának adatbázisában található meg. A program első szakaszában 122 ezer háztartást látnak el napelemmel és energiatárolóval. A miniszter reményét fejezte ki, hogy a keretet nagy érdeklődésre való tekintettel ki kell majd bővíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában