Gyásznap

1 órája

Megemlékezés október 6-án

Forrás: Facebook/Erdélyi Magyar Szövetség - Bihar Megye

A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is megemlékezést szerveznek Nagyváradon október 6-án, vasárnap 16 órától az Ezredévi emléktéren (P-ta Libertății) – tudatja közleményében az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája. Nemzeti gyásznapunkon a szervezők az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utáni megtorlásban szintén mártírhalált halt nagyváradi országgyűlési képviselő és jegyző, Szacsvay Imre szobrához várják az emlékezőket. Az eseményen jelen lesz és felszólal Novák Irén helyettes államtitkár, valamint Zatykó Gyula, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója.

A magyar Országgyűlés 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá október 6-át. A magyarság ezen a napon az aradi vértanúkra és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, egyben biztatnak arra, hogy az esemény végén egy-egy szál virággal emlékezzenek a magyar szabadság mártírjaira. „Emlékezzünk együtt hőseinkre!” – zárul az eseményre szóló meghívó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában