Vízilabda

2024.02.08. 15:09

Büntetőpárbaj után a magyar válogatott legyőzte az olaszokat

A magyar férfi vízilabda-válogatott 9–9-es döntetlent követően 6–5-re legyőzte büntetőpárbajban Olaszországot a Dohában rendezett Vizes világbajnokságon, ezzel a magyarok hajszálra vannak a negyeddöntőtől.

Fotó: Kovács Tamás

Szakács Dávid

A magyar válogatott a románok felett aratott magabiztos győzelme után a csoport rangadóján Olaszországgal szemben szállt medencébe a csoportgyőzelemért. A két csapat a januári Európa-bajnokság bronzmérkőzésén találkozott utoljára egymással, akkor a megfiatalított magyar együttes 12–7-es vereséget szenvedett a taljánoktól.
A találkozó első két játékrésze teljesen kiegyenlített küzdelmet hozott, mindkét fél 4-4 gólig jutott. A térfélcsere után Olaszország ritmust talált és meglógott két góllal, ám a negyed végéig Manhercz, Vígvári, illetve Vámos révén kiegyenlített a magyar csapat (7–7). Az utolsó 8 percben a taljánok újból megléptek két találattal, majd 1 perccel a vége előtt újból egyenlített a magyar válogatott (9–9), így következhettek a büntetők, ahol Vogel Soma két védésével újból főszereplővé vált, megnyerve a csapatnak a mérkőzést. Varga Zsolt tanítványai ezzel a sikerrel szinte biztosan negyeddöntősök, ugyanis utolsó csoportmérkőzésükön egy minimális győzelem is elegendő a jóval gyengébb játékerőt képviselő Kazahsztánnal szemben.

A legjobb 8 között a női csapat

A magyar női vízilabda-válogatott az új-zélandi (19–8), valamint a szingapúri (39–2) magabiztos siker után a kvartett utolsó találkozóján az ausztrálok ellen harcoltak a csoportelsőhelyért, ami egyenes ági továbbjutást ér a legjobb 8 közé. Magyarország Ausztráliával nagy világtornán legutóbb a 2022-es budapesti világbajnokság negyeddöntőjében játszottak egymással, akkor a magyar lányok egy szoros meccset követően nyertek ellenfelükkel szemben 7–6-ra.
A csütörtöki összecsapáson az elejétől a végéig a magyar együttes irányította a találkozó menetét, ugyanis az első három játékrészt megnyerve ötgólos előnyre tettek szert Keszthelyi Rita kiváló dobásait követően (11–6). Az utolsó negyedben visszavett a válogatott, ám így sem forgott veszélyben a győzelem, Magyarország 13–9-re nyert az ausztrál csapat ellen, ezzel ott lesz a világbajnokság negyeddöntőjében.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában