Kosárlabda

2024.09.05. 17:42

Sztárcsapatok érkeznek az Arénába

A 11. Antonio Alexe Emléktorna mérkőzései ingyenesen látogathatók pénteken és szombaton a Nagyvárad Arénában.

Forrás: csmoradea.ro

Jósa Attila 

A háromhetes felkészülési időszak és a debreceni tornagyőzelem után szeptember 6-án végre a váradi szurkolók előtt is bemutatkozik az új idényben a Nagyváradi VSK U kosárlabdacsapata. A 11. kiírásához érkezett Antonio Alexe Emléktornát pénteken és szombaton rendezik a Nagyvárad Arénában, a seregszemlére idén az eddigieknél jóval nívósabb csapatok is elfogadták a klub vezetőségének meghívását. Az eseményen négy csapat vesz részt, amelyek mindegyike kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményekkel rendelkezik, az emléktorna így a kosárlabdázás igazi ünnepének ígérkezik. 
A Vörös Oroszlánok péntek este a nap második mérkőzésén lépnek pályára, ellenfelük a Boroszlói Slask lesz. Boroszló (Wroclaw), az Alsó-sziléziai vajdaság fővárosa a történelem során Lengyelországhoz, Csehországhoz (1335–1469, 1490– 1526), a Magyar Királysághoz (1469–1490), a Habsburg Birodalomhoz (1526–1742), a Porosz Királysághoz (1742–1871) és a Német Birodalomhoz (1871– 1945) is tartozott. A lengyel klub kosárlabda-szakosztálya 1948-ban alakult, és az ország kosárlabda-történelmének legsikeresebb csapata, a boroszlóiak 18 nemzeti bajnokságot és 14 nemzeti kupát nyertek. A 2023/24-es szezonban a Slask az alapszakaszban a 6. helyen végzett, de a rájátszás végén a 3. helyet szerezte meg. A Slask nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat, amely többek között a romániai csapatok számára egyelőre elérhetetlennek tűnő Euroligában is szerepelt, az elmúlt három évben pedig az EuroCupban indult. A 2024/25-ös versenyszezonban a Slask csapata a Kosárlabda Bajnokok Ligája csoportjaiban fog játszani, ahol a Szombathelyi Falco, a Rytas Vilnius és a Reggio Emilia mellett az F csoportba került. A csapat edzője a szerb Miodrag Rajkovic. A Boroszló öt amerikai és egy bosnyák idegenlégióst foglalkoztat, a keret többi játékosa lengyel. A Slask legnagyobb sztárja Isaiah Whitehead, aki közel 100 NBA-meccsen is megcsillogtatta tudását korábban, de a sportág szerelmesei számára Angel Nunez, Jeremy Senglin, Reggie Lynch és Marcel Ponitka nevei is ismerősen csengenek. 
A Nagyváradi VSK U – Boroszlói Slask mérkőzést 19.30 órától rendezik az Arénában, ezt megelőzően a másik elődöntőben 17 órától Kolozsvári U-BT – KK Igokea találkozót rendeznek. A kolozsváriak idén is nagy erőket mozgósítottak annak érdekében, hogy megvédjék bajnoki címüket és az EuroCupban is jól szerepeljenek. A teljesség igénye nélkül Kevin Hervey, Zavier Simpson, Sasu Salin, Zach Hankins, DeShawn Stephens és Patrick Richard nevei garanciát jelentenek arra, hogy a klub idén sem fog csalódást okozni szurkolóinak, akik a nemzetközi meccsekre akár 10 ezren is összegyűlnek a kolozsvári BT Arénába. 
A bosnyák KK Igokea együttesét 1973-ban alapították, de legnagyobb sikereit az egykori Jugoszlávia felbomlása után aratta. Tíz bajnoki címe mellett tíz nemzeti kupát is nyert a boszniai szerb hátterű alakulat, ezzel a legeredményesebb bosnyák klubcsapat, amely az elmúlt négy évben a Kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörében játszott, de egyik alkalommal sem jutott tovább. Megjegyzendő, hogy a 2024/25-ös szezonban is közvetlenül a Kosárlabda Bajnokok Ligája csoportkörébe került a KK Igokea. A bosnyák klub lehetőségeivel kapcsolatban beszédes adat, hogy a romániai Nemzeti Liga tavalyi nagydöntőjének legértékesebb játékosává választott Bryce Jones mindössze egy idény után elhagyta a kolozsváriakat az Igokea kedvéért.

Antonio Alexe Emléktorna

Elődöntők, péntek: KK Igokea – Kolozsvári U-BT (17 óra), Nagyváradi VSK U – Boroszlói Slask (19.30). 
Helyosztók, szombat: Kisdöntő (17 óra), Döntő (19.30).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában