Beruházások

2020.05.30. 07:05

Pásztor Sándor: Rendszeres a megyei úthálózat felújítása

Folyamatosan újította fel a megyei utakat 2016-tól kezdődően a Bihar Megyei Tanács – idézte fel a szerkesztőségünknek adott interjújában Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

– A múlt héten a községi utak rendbetételéről beszéltünk, ezúttal a megyei úthálózattal kapcsolatos tudnivalókról kérdezem. Mi a jelenlegi helyzet e tekintetben?

– Mandátumunk kezdete óta folyamatosan növeltük a megyei utakra szánt pénzösszegeket. Minden magyarlakta Bihar megyei településesen átmenő megyei utat felújítottunk az elmúlt évek alatt. Ide sorolható az aszfaltozástól kezdve, egészen a közúti forgalom biztonságát garantáló beruházásokig minden: gödrök betömése, útszélek, hidak és átereszek javítása, gyalogátkelőhelyek létesítése, útjelző táblák kihelyezése, útburkolati jelek megjelenítése, szalagkorlátok készítése, út menti hegyoldalak stabilizálása, különféle javítási munkálatok. A megyei önkormányzat magyar vezetése és az RMDSZ megyei tanácsosi frakciója számára nagyon fontos az úthálózat folyamatos fejlesztése.

– Tavaly miként zajlott a megyei utak korszerűsítése?

– Akkor tudtuk a legtöbb megyei utat leaszfaltozni. Ennyit soha nem aszfaltozott le senki a megyében egy év alatt. Ebből 38 kilométert Margitta környékén, 30 kilométert Nagyvárad vonzáskörzetében. Sikerült a magyar vezetésű önkormányzatokat a megyében két hullámban is támogatásban részesítenünk, ezáltal sok gondot meg tudtunk oldani. Mintegy 150 kilométer megyei utat újítottunk fel 2019-ben, ezelőtt körülbelül ennek az egytizedét sikerült egy év folyamán rendbe tenni. Az előző mandátumokban ugyanis az évi átlag 12–14 kilométer volt. Említhetek településeket Szentjobbtól Kerekiig, Margittától Székelyhídig, vagy Diószegtől Szalacsig, minden ilyen községben, vagy kisváros környékén sikerült utakat korszerűsíteni, és összefüggő, hosszú, nagyobb távolságokban útfelújításokat végezni, illetve összekötni különböző településeket ilyen korszerűsített útszakaszokkal. Teljes felújítás zajlott például Bályok mellett, de Feketeerdőn is megújult az aszfaltréteg.

– Miért kiemelkedő a tavalyi esztendő ebben a tekintetben?

– A viszonyítási év 2018. A Bihar Megyei Tanács abban az esztendőben összesen több mint 63 kilométernyi aszfaltút rendbetételére különített el forrásokat, ebből például a megye északi részén 38, Nagyvárad környékén 36 kilométert. Ennyi pénz a korábbi években egy alkalommal sem állt rendelkezésre a megyei önkormányzat kezelésébe tartozó utak karbantartására. A megyei tanács segítségével Szentjobb főutcája teljesen megújult, mintegy 2,3 kilométeren teljes hosszában új aszfaltszőnyeget kapott. Azonban Szentjobb mellett további magyarlakta településeken zajlottak hasonló munkálatok ugyanabból a keretből, amit a megyei tanács különített el erre a célra. Aszfaltozási munkálatokat végeztek például Micskén és Tótiban. Három kilométer hosszan aszfaltoztunk Tótiban, illetve az ehhez tartozó településeken, Bisztraterebesen, Bozsalyon és Cséhteleken. Ugyanakkor aszfaltoztunk Köröskisjenőben és Vércsorogon is. Elkészült akkoriban Dél-Biharban az Árpád, Erdőgyarak-környéki utak korszerűsítése, itt a Szalontai úttól egészen a településig vezető teljes szakaszt újraaszfaltozták, majd Feketebátor irányába végeztünk javításokat. Összességében nyolc-tíz magyarlakta települést érintett olyan komplex aszfaltfelújítási munkálatokban, melyek révén a települések képe jelentősen módosult, rendezettebb településkép fogadja az érkezőket, továbbá az emberek könnyebben közlekedhetnek.

– Az utóbbi években több esetben is előfordult, hogy a megyei tanács a községi utakat minősített át megyei úttá. Miért volt erre szükség?

– Ez a folyamat akkor kezdődött, amikor legutóbb RMDSZ-es elnöke volt a megyei tanácsnak, s ebben a mandátumban is folytattuk ezt a fajta együttműködést. Bihar partnerségben Szilágy és Szatmár megyével megegyezett abban, hogy felújítja a megyéket összekötő utakat, természetesen mindenki a maga szakaszát. Ilyen például a Szalacsot a Szilágy megyei Pérrel összekötő út közötti szakasz, melyet már korábban átvettünk, s tavaly ősszel nekikezdtünk a felújítási munkálatoknak. A megyei önkormányzat tanácsi határozattal átvette a Szalacs–Érendréd és a Bályok–Kémer útszakasz Bihar megyére eső részét, hogy saját forrásból korszerűsítsük ezeket.

– Szalacsnál milyen infrastrukturális beruházások történtek?

– Tavaly szeptemberben újabb 5,5 kilométeres útszakaszt adtunk használatba, amely Szalacsot a Szatmár megyei Érendréddel kapcsolja össze, ezzel immár háromra nőtt azoknak a közúti folyosóknak a száma, amelyeken az észak-bihari nagyközség megközelíthető (a harmadik Ottomány felől). Annak idején megígértük, és be is tartottuk az adott szavunkat, s összekötöttük Szalacsot Érendréddel. Érvasaddal is összekapcsoltuk Szalacsot. Míg 2016-ig mindössze Ottomány felől közelíthettük meg a községközpontot, jelenleg már három, a közeljövőben pedig négy irányból is elérhetjük Szalacsot, ebből két útvonal a szomszédos Szatmár megyei településekkel kapcsolja össze a bihari községet.

– Miért fontos a környékbeli lakosoknak ez az útszakasz?

– Mint bebizonyítottuk, kézzelfogható eredménye van annak, ha két önkormányzat és két megye jól tud együttműködni. A szalacsiaknak legfőképpen azért fontos az út, mert Nagykárolyba sokkal hamarabb oda lehet érni. Az út másik nagy haszna, hogy mivel ez a vidék az egykori Érmellék mocsárvidéke, nagyon magasan áll a talajvíz, egy-egy esőzés után pedig a gazdák nagyon nehezen tudták a terményt hazahordani, miközben az út mentén több ezer hektár termőföld található. Így akár a szalacsiak, akár az endrédiek vagy a vasadiak is könnyebben tudnak közlekedni.

– Ez a több mint öt kilométeres útszakasz köves rész.

– Annak idején azért döntöttünk ezen út teljes hosszúságának a megalapozása és lekövezése mellett, mert a rendelkezésünkre álló forrásokból mindössze 1,5 kilométeren tudtuk volna aszfaltozni, azonban az egész útszakaszt nem, de ez mindenképpen a terveink között szerepelt. Így viszont az út teljes hosszúságában jól járható, és nagyban megkönnyíti a környékbeliek közlekedését. A helyszínen találkoztam Pataki Csabával, a Szatmár Megyei Tanács elnökével, akivel közösen elhatároztuk, hogy prioritásként kezeljük ennek az útszakasznak a jövőbeni leaszfaltozását.

– Szalacson egyébként aszfaltozásra is utaltak ki pénzt?

– Több kilométeren került sor az utcák aszfaltozására. Az utóbbi két évben pedig elkülönítettünk pénzt, és kopóréteget vittünk fel három kilométeren a Szalacs–Ottomány közötti szakaszra, sok évvel meghosszabbítva ezáltal az út használhatóságát.

– Milyen fontosabb útszakaszt minősítettek át községiből megyei úttá?

– Például a Nagyvárad–Hegyközszáldobágy–Hegyközpályi–Hegyközcsatár községi utat. Közös érdek volt Hegyközpályinak és Váradnak is, hogy átkerült hozzánk ez az útszakasz, amely a Kórház utca meghosszabbításaként, Hegyközszáldobágy és Hegyközpályi településeken áthaladva csatlakozik a Nagyvárad–Csatár–Sitervölgye megyei úthálózathoz, amelyet ősszel újítottunk fel teljesen. A munkálat most is zajlik a száldobágyi tó környékén.

– Ez esetben mit tartottak szem előtt?

– Elsősorban azt, hogy elkészül majd az autópálya, és várhatóan rázúdul Püspökire és Váradra a forgalom, ezért minél több elterelő alternatívát próbálunk felkínálni. Ennek egy következő lépése lesz majd, hogy kiépítünk Püspöki és Bihar között egy elkerülő részt a gyorsforgalmi út folytatásaként, a Remarkt (volt Real) üzletközpont környékén, a várossal közösen.

– Fontos beruházás a Nagyszalonta és Tenke közötti út felújítása. Mekkora a beruházás értéke?

– A Nagyszalonta és Tenke közötti megyei út felújításának becsült értéke 73,3 millió lej, amit a megyei tanács a kezdeményezésünkre a saját költségvetéséből finanszíroz. A Nagyszalonta és Tenke közötti 23,32 kilométeres szakasz teljes felújítására kiírt pályázat tartalmazza a műszaki tervek elkészítését is, amelyre a teljes költségvetésből 1,56 millió lejt fordíthat a majdani kivitelező. E szerint a megvalósításra 71,7 millió lej áll majd rendelkezésére. Jelenleg szerződésközeli szakaszában van a beruházás. Nagyszalonta belterületének 2,2 kilométeres útszakasza bicikliúttal, fedett árkokkal fog rendelkezni, így a 21. századi követelményeknek megfelelő arculata lesz.

– Hol újítottak még fel utakat a megyében?

– Bihar megyében az említettek mellett mindenhol történtek útkorszerűsítések. Engedje meg, hogy még csak néhány példát említsek: a Margitta–Ottomány közötti szakaszt, a Belényes–Magyarremete közötti részt, a Várasfenesi, a Belényesújlaki utat, de mondhatnám a Rév–Sonkolyos közötti útszakaszt, a Tenke–Váradles közötti részt. A Feketekápolna–Gyanta közötti útszakasz korszerűsítése is több éve tart, tavaly 1,41 millió lejt utaltunk ki a beruházás folytatására. A Csarnóháza–Rév közötti megyei út második szakaszát is mi fejeztük be.

– Zajlanak a munkálatok az Erdélyi-szigethegység turisztikai út megépítése esetében is. Konkrétan milyen utakat újítanak fel?

– Jelenleg is tart az Erdélyi-szigethegység turisztikai, összesen 56,2 kilométer hosszú két szakaszának felújítása, illetve megépítése. A munkálatokat értéke 105,7 millió lej. A Belényes és Biharfüred közötti 43,3, illetve a Biharfüred és Jádremete (Remeți) közötti 12,9 kilométer hosszúságú szakaszok korszerűsítését végzik el. A Belényest és Biharfüredet összekötő út újjáépítése 84 millió lejbe kerül, míg a rövidebb, Biharfüred és Jádremete közötti szakasz teljes elkészítése 21,6 millió lejbe.

– Milyen forrásból finanszírozzák a kivitelezési munkálatokat?

– Ez az eddigi legnagyobb ilyen típusú beruházása a megyei önkormányzatnak, amelyre az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül uniós forrásból történik a finanszírozás. Az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonal Belényestől Jádremetéig, Biharfüreden át, majd a Jád-völgyi víztározó mentén haladva kiemelt turisztikai régiókat érint. Az Erdélyi-szigethegység turisztikai útvonal rehabilitációjának harmadik szakasza lesz a Jádremete és a Dregán völgye, illetve a Bihar–Kolozs megyehatár közötti szakaszának megépítése. A mintegy 106 millió lej értékű infrastrukturális beruházással a térség turisztikai és gazdasági erejét növeljük. Nagyon sok turista látogat ide, és várhatóan még többen érkeznek majd, ha az utat teljesen modernizáljuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában