Premier

6 órája

Magyar filmes fókusz a nagyváradi TIFF-en

A TIFF Nagyvárad sokszorosan díjazott, az egyetemes filmtörténetet meghatározó animációs rövidfilmekkel ünnepli a 110 éves magyar animációt. További öt, a közelmúltban készült magyar film – és ugyanennyi életszemlélet – találkozik egymással a fesztivál 7. kiadásának programjában.

Fotó: Visit Oradea

Sajtóanyag

Közvetlenül a Budapesti Klasszikus Film Maraton után, romániai premierként mutatkozik be a TIFF Nagyvárad műsorán 13 rövidfilm, amely a 110 éves magyar animáció történetéből nyújt ízelítőt. Kiváló alkalom ez arra, hogy a mozi szerelmesei felfedezzék maguknak az elmúlt 50 év során készült remekműveket, amelyek vizuális leleményeikkel és kritikus életszemléletükkel rányomták a bélyegüket az egyetemes filmtörténetre.

Az annecyi fesztivál nagydíjával elismert, Richly Zsolt rendezte Koncertisszimó (1968) színpompás koreográfiával életre keltett hangszerek vizuális szimfóniája. Jankovics Marcell mesterműve, a Sisyphus (1974) Oscar-jelölést kapott a sors elleni küzdelem filozofikus ábrázolásáért. A film kortalan klasszikussá minősült, a filmtörténet legmélyebb üzenetű animációs alkotásainak egyikeként tartják számon. A légyben Rófusz Ferenc alakítja címszereplője életét feszült és klausztrofób filmélménnyé. Teljes egészében a légy perspektívájából megrajzolt, forradalmi képsorainak köszönhetően ez a rövidfilm nyerte el a magyar animációtörténet első Oscar-díját. A 110 éves magyar animációs film évfordulójára összeállított animációs blokk díszvetítése szeptember 28-án, szombaton 20 órakor kezdődik a nagyváradi neológ zsinagógában.

 

Az animációs filmeken túl, a TIFF Nagyvárad idei kiadása egy sor, a közelmúltban készült nagyjátékfilmre is várja közönségét. Minden alkotás különféle szemszögből közelít az élet és a társadalom témáihoz.

Csáki László Kék Pelikánja a 80-as évek Magyarországára kalauzolja nézőjét: három jóbarát felfedezi a külföldi utazás lehetőségét, amikor rájön, hogy a Pelikan-tinta leoldásával könnyedén lehet vonatjegyet hamisítani. Az ártatlan játék jegyhamisító és -eladó hálózattá fejlődik, amely nyilvánvalóan nem maradhat észrevétlen, a rendőrség óhatatlanul az elkövetők nyomára fog bukkanni. A Kék Pelikan vetítése szeptember 27-én, pénteken 18.30-kor kezdődik, helyszín a Nagyváradi Állami Filharmónia.

A Magasmentés (r. Fésős András) főszereplőjeként Bogdan Dumitrache alakít tűzoltót, aki nagy magasságokban történő segítségnyújtásra specializálódott, de kezdi elveszíteni önmagát, s ami még szomorúbb: a fiát is. A filmet szeptember 28-án, szombaton 15 órától vetítik a filharmóniában. A Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak című alkotás érzékeny és mély film a fájdalomról és a megbocsátásról, intim betekintés egy család bonyolult belső kapcsolatrendszerébe. A filmet díjazta a szófiai fesztivál FIPRESCI-zsűrije; nemcsak felnőtteknek, hanem 10 évesnél idősebb gyerekeknek is ajánlott, akik szeptember 28-án, vasárnap 14.30-tól nézhetik meg a Transilvania moziban.

Szintén vasárnap lehet beülni a Mesterjátszmára (r. Tóth Barnabás) is. Az izgalmas thriller alapjául Stefan Zweig azonos című novellája szolgált. A valóság és képzelet határán játszódó történetben egy fiatal pár – mindketten forradalmárok – menekül a szabadság ígérete felé egy vonaton, közvetlenül az 1956-os forradalom leverése után. Tóth Barnabás sikeresen tartja fenn a feszültséget a teljes filmidő alatt, bonyolult helyzetek – egy megoldandó helyzet, egy pénzre menő sakkjátszma, hajsza a szabadulásért – felvillantásával. A Mesterjátszma az elmúlt évek legjobban fogadott magyar filmjeinek egyike, vetítése 16 órakor kezdődik a filharmóniában.

Az Elfogy a levegő rendkívül ismerősen csengő történetet mesél el, a tordai Mihai Viteazul Kollégium irodalomszakos tanárnőjének megtörtént esete ihlette: fegyelmi megrovásban részesült, amiért XI. osztályos diákjainak az Arthur Rimbaud-ról és Paul Verlaine-ről szóló, Teljes napfogyatkozás (r. Agnieszka Holland) című filmet ajánlotta kiegészítő anyagként. A két szimbolista költő filmbeli testi és érzelmi kapcsolata miatt „kirobban a háború” a szülők, az iskola vezetősége és a tanárnő között. Az Elfogy a levegőt szeptember 29-én, vasárnap 18 órától lehet megnézni a Transilvania moziban.

A TIFF Nagyvárad teljes vetítési programja elérhető az oradea.tiff.ro honlapon, jegyek a tiff.eventbook.ro oldalon válthatók.

A TIFF Nagyvárad 7. kiadásának főszervezője a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, APFR) és Nagyvárad Polgármesteri Hivatala a Visit Oradea – Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület révén.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában