Tárlat

3 órája

Nagypolgári élet a századforduló városában

A Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage) szeptember 22-én ünnepelte a Kulturális Örökség Napját, ez alkalomból több rendezvényre is várták az érdeklődőket a Darvas–La Roche-házba.

Forrás: Oradea Heritage

BN-összeállítás

A nagyváradi Darvas-ház előterében vasárnap délután fél öt órától nyitották meg Az eredeti bűvöletében című tárlatot, melynek kurátora Zuh Deodáth, az alapítvány munkatársa. A tárlaton többek között láthatók a Darvas-ház eredeti tervrajzainak fakszimile példányai, egy Zsolnay-féle ornamentális tetőcserép, egy sárgarézből és bakelitből készült esernyőtartó, valamint a 20. század elején épült nagypolgári villa több más eredeti kerámiája, iparművészeti részlete. Talán a leglátványosabb mind közül a Darvas-ház egykori Zsolnay-féle díszkéménye, mely négy darabra törve őrződött meg. A darabokat összerakták, és így állították ki a csaknem embermagasságú kéményt. A kiállítás hétfőtől vasárnapig 10–18 óra között látogatható.

Délután öt órától Mircea Paşca történész tartott előadást Nagypolgári és arisztokrata otthonok az 1900-as években Nagyváradon címmel a ház konferenciatermében. A szakember négy váradi nagypolgári házról és azok lakóiról beszélt. Az egyik épület, amelyikről szót ejtett, a Nagysándor József/Aurel Lazăr utca 7. szám alatti Sonnenfeld-ház volt, valamint beszélt magáról a Darvas-, a Szaniszló/Eminescu utca 15. szám alatti Schwartz-, és az ugyanabban az utcában az 5. szám alatt lévő Bölöny-házról. Az előadó építészeti szempontból értékelte az ingatlanokat, részletesen bemutatva azok tervrajzait, illetve tervezőit és megrendelőit. Ugyanilyen érdekes volt az a leírás, amit a házban történtekről adott. A beszámoló nyomán a jelenlevők bepillantást nyertek abba, hogyan éltek a nagypolgári családok a 20. század fordulóján Nagyváradon: mivel foglalatoskodtak a házban, mik voltak az igényeik, mire használták a különböző helyiségeket.

Forrás: Oradea Heritage

A kulturális örökség napi rendezvény este hét órai kezdettel erkélykoncerttel zárult, melyet a Darvas-ház Körös-part felőli udvarán tartottak meg. Fellépett a Nagyváradi Állami Filharmónia kórusa, amely többek között Gershwin-, Jenkins- és Johnson-szerzeményeket szólaltatott meg. Vezényelt Olga Bejan, zongorán kísért Camelia Andone. A Darvas-házhoz kapcsolódó hír, hogy az alapítvány munkatársai már elkezdték pótolni a hiányzó feliratokat, és a jövőben minden háromnyelvű lesz, azaz a feliratok román, magyar és angol nyelven lesznek olvashatók.

A Kulturális Örökség Napjait az Európa Tanács kezdeményezésére ünneplik az Unió tagállamai. 1985 óta minden évben szeptemberben kerül sor az európai kulturális örökséget előtérbe helyező rendezvényekre, amelyeknek célja felhívni a figyelmet a kontinens gazdag és sokszínű kultúrájának fontosságára.

Forrás: Oradea Heritage

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában