Találkozó

2023.10.17. 13:19

Ciolacu Izraelben: Nehéz időkben Románia feltétel nélkül szövetségesei mellett áll

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Románia következetes marad a közel-keleti kapcsolataiban, és békét szorgalmaz a térségben, de a nehéz időkben feltétel nélkül szövetségesei mellett áll - jelentette ki kedden Tel-Avivban Marcel Ciolacu az izraeli kormányfővel tartott megbeszélései után.
A Benjámín Netanjahuval közös sajtótájékoztatón a román miniszterelnök elmondta, hogy Románia rendkívül aggasztónak tartja a fokozódó erőszakspirált, amelynek szörnyű következményei egyaránt sújtják az izraeli és a palesztin lakosságot. Kifejtette, hogy kormánya továbbra is békét szorgalmaz a Közel-Keleten, de 'a nehéz időkben' feltétel nélkül a szövetségesei mellett áll.
Marcel Ciolacu hangsúlyozta, hogy a Hamász terrortámadásait követő izraeli látogatása az izraeli nép iránti szolidaritás kifejezése. „A román társadalom, a romániai zsidó közösség és az izraeli román közösség önnel együtt gyászolja, miniszterelnök úr, a Hamász terrortámadásainak ártatlan áldozatait, nőket, gyermekeket, fiatalokat (...). Együttérzésünket fejezem ki az emberi életek elvesztése és a sok sérült miatt, akik között tragikus módon román származású állampolgárok is vannak” - fogalmazott a román kormányfő.
Rámutatott, hogy Románia határozottan elítéli az elmúlt napok izraeli eseményeit, és a nemzetközi közösséggel együtt a túszok és elrabolt személyek azonnali szabadon bocsátására szólítja fel a Hamászt, valamint arra, hogy tartózkodjanak minden további agressziótól, különösen a polgári célpontok ellen. Emlékeztetett arra, hogy a demokratikus államok törvényhozó testületei közül a román parlament volt az első, amelyik Izraellel szolidarizáló nyilatkozatot fogadott el.
Beszámolója szerint Ciolacu az izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszélésein elmondta Netanjahunak, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát a Hamász támadásaival szemben, a humanitárius jog tiszteletben tartásával. Ugyanakkor arra kérte vendéglátóját, hogy járuljon hozzá humanitárius folyosók létrehozásához a Gázai övezetben.
A román kormányfő elmondta azt is, hogy a találkozón köszönetet mondott az izraeli miniszterelnöknek a több mint 2200 román állampolgár biztonságos hazatelepítésében nyújtott támogatásáért. Végezetül kijelentette: sürgős szükség van a tartós békére a Közel-Keleten.

Az izraeli miniszterelnök kedden köszönetet mondott a tel-avivi látogatáson tartózkodó Marcel Ciolacunak azért a szolidaritásért, amelyet Románia tanúsított Izrael iránt a Hamász támadásai után. A román kormányfővel folytatott tárgyalásai utáni közös sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu kifejtette, hogy ebben az időszakban a civilizált világnak egységesen Izrael mögött kell állnia, és harcolnia kell a Hamász felszámolásáért. Az izraeli miniszterelnök arról biztosította Marcel Ciolacut, hogy az izraeli hatóságok a lehetőségek szerint minden segítséget megadnak a Gázai övezetben tartózkodó román állampolgárok kimenekítéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy csak akkor lesz béke a Közel-Keleten, ha a Hamászt és a hozzá hasonló terrorszervezeteket sikerül felszámolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában