Támogatás

2023.12.14. 09:28

Iohannis: Az EU továbbra is támogatja a nyugat-balkáni partnereit a háború negatív hatásainak enyhítésére irányuló erőfeszítéseikben

Fotó: Dan Kitwood

Agerpres

Az Európai Unió továbbra is kiáll nyugat-balkáni partnerei mellett, hogy támogassa őket az Oroszország háborúja negatív hatásainak enyhítésére és hibrid akciói elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseikben - jelentette ki szerda este az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón Klaus Iohannis.
Az elnöki hivatal beszámolója szerint a brüsszeli tanácskozáson a román államfő hangsúlyozta, hogy az európai integrációs folyamat célja az EU nyugat-balkáni partnereinek stabil, demokratikus alapokon nyugvó fejlődésének támogatása, valamint egy biztonságosabb térség kiépítésének elősegítése az Unió szomszédságában. Iohannis ugyanakkor megerősítette, hogy Románia határozottan támogatja a bővítési folyamat felgyorsítását, a tagjelöltek érdemei alapján.
Az államfő kiemelte, hogy Románia 'elvszerűen és határozottan' támogatja a nyugat-balkáni partnerek európai integrációját, a különböző területeken nyújtott szakértelemmel is. Emellett a régió biztonságában és stabilitásában is érdekelt, amint azt a KFOR és az EUFOR Althea műveletekhez való romániai hozzájárulás is mutatja.
Az elnöki hivatal szerint Iohannis kiemelte, hogy az EU - különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben - továbbra is egységes és eltökélt az európai értékek védelmében. Ezzel összefüggésben kifejtette, hogy az Európai Unió továbbra is kiáll nyugat-balkáni partnerei mellett, és támogatja őket az Oroszország agressziós háborúja negatív hatásainak enyhítésére és a hibrid akciók elleni küzdelemre irányuló erőfeszítéseikben. Közölte azt is, hogy támogatja az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó rendszeres megszervezését.
A találkozón elfogadott nyilatkozatban a tagállami vezetők többek között arra ösztönözték a nyugat-balkáni régió országait, hogy tegyenek gyors és tartós előrelépést az EU közös kül- és biztonságpolitikájához való teljes igazodás irányába, többek között az uniós korlátozó intézkedések tekintetében. Hangsúlyozták, hogy a nyugat-balkáni partnereknek el kell kötelezniük magukat a regionális együttműködés és a jószomszédi kapcsolatok megerősítése mellett. Felszólítottak továbbá a kisebbségek jogainak és a velük szembeni egyenlő bánásmód biztosítására is.
Leszögezték, hogy tartós és visszafordíthatatlan reformeredményekre van szükség a jogállamiság, a demokratikus intézmények működése, a gazdaság és a közigazgatási reform területén. Kitartó erőfeszítésekre van szükség a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint a jó kormányzásnak, az emberi jogoknak, a nemek közötti egyenlőségnek és a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a fokozott támogatása terén - olvasható a nyilatkozatban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában