Választások 2024

2024.06.10. 08:29

A párhuzamos szavazatszámlálások eredményei országszerte

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Sepsiszentgyörgy

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester megnyerte ötödik mandátumát a vasárnapi helyhatósági választásokon. Az AGERPRES-nek nyilatkozva a politikus hétfő hajnalban elmondta, rendkívüli pillanat és eredmény számára, hogy négy mandátum után a város lakossága bizalmat szavazott neki az ötödikre is. 'Nagyon sok erőt és bizalmat ad ez nekem, hogy folytassam a 16 évvel ezelőtt elkezdett munkát. Azt hiszem, sikerem kulcsa az, hogy elsősorban az emberekre gondolva hoztam meg a döntéseket, és nagyon gyakran lemondtam egy infrastrukturális projektről, hogy legyen pénz az emberekbe befektetni. Én ebben hiszek, így voltam nevelve, ezt akarom folytatni, és úgy gondolom, a város a jó úton halad' - fejtette ki Antal Árpád. A korábbi parlamenti képviselő 2008-ban szerezte meg első polgármesteri mandátumát Sepsiszentgyörgyön. A 2020-as választásokon a szavazatok több mint 76 százalékával újrázhatott. Sepsiszentgyörgy polgármesteri székéért Boitiş Gavril (AUR), Dulányi-Balogh Szilárd (USR), Oltean Petru (PSD), Kolcza István (Erdélyi Magyar Szövetség) és Erőss Bulcsú (Magyar Polgári Erő) szállt még versenybe a helyhatósági választásokon.

Temesvár

Dominic Fritz temesvári polgármester hétfő hajnalban bejelentette, hogy az őt támogató Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) párhuzamos szavazatszámlálása szerint a szavazókörzetek egynegyedének adatai alapján 49 százalékos többséget megszerezve újabb mandátumot nyert. Hétfő hajnalban tartott beszédében az elöljáró kifejtette: az ADU temesvári győzelmének az az üzenete, hogy a 'Szociáldemokrata Párt legyőzhető'. 'Ma győztesként állunk a temesváriak előtt. A temesváriak az előrelépésre szavaztak. A temesvári polgárok ma arra szavaztak, hogy beruházzunk az oktatásba, és biztosítsuk, hogy Temesváron minden gyermek hozzáférjen a minőségi oktatási infrastruktúrához. A temesváriak az egészségügybe, egy új városi kórház építésébe, a város infrastruktúrájába, a minőségi tömegközlekedésbe való további befektetések mellett szavaztak, hogy mindannyiunk életminősége javuljon' - mondta győzelmi beszédében Fritz. Kijelentette azt is, hogy az ADU képes lesz megnyerni a parlamenti és az államelnök-választásokat, mert ezeken 'már nem fog működni a helyhatósági és a parlamenti választások összevonásának trükkje'.

Marosvásárhely

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Soós Zoltán újabb polgármesteri mandátumot szerzett Marosvásárhelyen a vasárnapi helyhatósági választásokon. Az RMDSZ által támogatott, függetlenként induló elöljáró a város 77 szavazókörzetében (a 85-ből) leadott szavazatok szerinti részleges eredmények alapján 40 százalék fölötti relatív többséggel nyert. A párhuzamos szavazatszámlálás eddigi eredménye szerint Soós 22.299 voksot kapott a 77 szavazókörzetben, míg fő ellenjelöltje, Dorin Florea 15.879-et (29%). 'A rendelkezésünkre álló eredmények szerint megnyertük a választásokat! Nehezebb volt, mint négy évvel ezelőtt. Nem csupán Florea bábjával, de magával Dorin Florea volt polgármesterrel is meg kellett küzdenem. De Marosvásárhely világos döntést hozott arról, hogy nem akar bábokat, nem akarja régebbi polgármesterét, elutasítja a múltját. A város fejlődni akar, mi pedig folytatni akarjuk az elkezdett munkát' - mondta hétfő hajnali beszédében Soós. A polgármester köszönetet mondott a marosvásárhelyieknek a bizalomért és csapatának a kampányban folytatott nehéz munkáért.

Szatmárnémeti

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint Kereskényi Gábor újabb polgármesteri mandátumot szerzett Szatmárnémetiben a vasárnapi helyhatósági választásokon. Az újrázó elöljáró hétfő hajnalban mondott győzelmi beszédében kiemelte, hogy a város 18 szavazókörzetében leadott szavazatok szerinti részleges eredmények alapján 65 százalékos többséggel nyert. 'A szatmárnémetiek elsöprő többsége határozott nemet mondott a széthúzásra, határozott nemet mondott azoknak, akik nem akarnak mást, mint gyűlöletet szítani a település lakói között' - jelentette ki. Kereskényi elmondta, küldetésének tartja, hogy Szatmárnémeti összes lakosával együtt fejlesszék a várost, és sokkal jobb életkörülményeket teremtsenek. Az RMDSZ politikusa korábban parlamenti képviselő, illetve Szatmárnémeti polgármestere és alpolgármestere is volt. A helyhatósági választásokon összesen hét jelölt pályázott a városban a polgármesteri tisztségre.

Kolozsvár

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint Emil Boc marad Kolozsvár polgármestere és Alin Tişe Kolozs megye tanácsának elnöke. Az adatok szerint Emil Boc a szavazatok 45 százalékát, Alin Tişe a 47 százalékát szerezte meg. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint a PNL jelöltje nyert polgármesteri mandátumot Kolozs megye városaiban (Dés, Torda, Aranyosgyéres, Bánffyhunyad) és az ország legnagyobb községében, Szászfenesen is. 

Nagyszeben

Alexandru Găvozdea független és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) párhuzamos szavazatszámlálása szerint a vasárnapi helyhatósági választások után megőrizte a polgármesteri tisztséget Nagyszebenben a Romániai Németek Demokrata Fórumának jelöltje, Astrid Fodor. Hétfői közleményében Alexandru Găvozdea gratulált a polgármesternek az eredményhez. A PNL párhuzamos szavazatszámlálása szerint a liberálisok polgármesterjelöltje, Adrian Bibu a harmadik helyen végzett a választásokon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában