Sürgősségi rendelet

2024.06.29. 13:14

A rendőrök nem viselhetnek tetoválást a nyakukon vagy az arcukon

Illusztráció

Agerpres

A rendőrségi beosztott állásokra versenyvizsgázó személyek nem viselhetnek tetoválást az arcukon és/vagy a nyakukon - írja elő a pénteken elfogadott sürgősségi rendelet. A jogszabállyal a kormány a rendőrök jogállását szabályozó törvényt módosította.

A kormány sajtóirodájának pénteki közleménye szerint a rendelet előírja azt is, hogy a versenyvizsgára jelentkezők testén lévő tetoválások nem ábrázolhatnak erőszakra, gyűlöletre vagy megkülönböztetésre való felbujtásra alkalmas, illetve fasiszta, legionárius, rasszista vagy idegengyűlölő szimbólumokat, üzeneteket, jelszavakat.

A pénteken elfogadott sürgősségi rendelet további előírása összhangba hozzák a rendőrök jogállását szabályozó törvényt a jogszabállyal kapcsolatos alkotmánybírósági határozattal.

Kormányrendelet: a rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztnek alávetni bizonyos sofőröket

Bizonyos sofőrökkel szemben a közlekedési rendőrök kötelesek alkohol- és drogtesztet alkalmazni - írja elő egy pénteken elfogadott sürgősségi rendelet.

A kormány sajtóirodájának közleménye szerint a jogszabály bevezeti azokat a kritériumokat, amelyek alapján a közlekedési rendőrök kötelesek felszólítani a közúti közlekedés bizonyos részvevőit, hogy vessék alá magukat kábítószer- vagy alkoholfogyasztást vizsgáló tesztnek.

A rendelet szerint a rendőr köteles tesztet alkalmazni azokkal a sofőrökkel szemben, akiknek a járművében olyan tároló alkalmatosságot vesznek észre, amelyek alkoholos italokat tartalmazhatnak, és amelyeken a fogyasztás vagy pszichoaktív hatású anyagok nyomai láthatók. Ez érvényes azokra a gépkocsivezetőkre is, akik az elmúlt három évben visszaeső módon követtek el alkohol vagy drog hatása alatti vezetéssel kapcsolatos szabálysértéseket vagy bűncselekményeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában