Tájékoztatás

2024.06.28. 07:54

Júliustól az egészségbiztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek is ingyenes szűréseket vehetnek igénybe

Illusztráció

Agerpres

A július elsejétől hatályba lépő keretszerződés legfontosabb újdonsága, hogy a súlyos betegségek korai felismerésére szolgáló ingyenes szűrésben részesülnek a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyek is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNSAS) csütörtöki közleménye szerint a háziorvosok akkor is beutalhatják a rákbeteggyanús személyeket a pénztár által fizetett vizsgálatokra és szakorvosi konzultációkra, ha nincs biztosításuk. Ez érvényes a hepatitis B és C vírus szűrésére, illetve a terhes nők HIV-szűrésére is.

Emellett a járóbeteg-szakellátásban a szakorvosok beutalókat állíthatnak ki a nem biztosított rákbeteggyanús személyek számára egynapos kórházi ellátásra. A pénztár megtéríti CNSAS-vel szerződésben álló egészségügyi szolgálatóknak a szakorvosi vizsgálatokat és az egynapos kórházi ellátást.

A közlemény szerint a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező személyeknek nyújtott szolgáltatások költségeit nem a pénztár, hanem az egészségügyi minisztérium költségvetéséből fedezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában