Diplomácia

2024.07.03. 14:25

Kiutasították Oroszországból a moszkvai román nagykövetség egyik diplomatáját

Forrás: mae.ro

Agerpres

Cristian Istrate moszkvai román nagykövetet szerdán berendelték az orosz külügyminisztériumba, ahol átadtak neki egy jegyzéket a nagykövetség egyik diplomatájának nemkívánatos személynek nyilvánításáról. Az információt a bukaresti külügyminisztérium megerősítette az AGERPRES-nek. „Ez az intézkedés válasz a román fél korábbi indokolatlan döntésére, amellyel a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánították” - magyarázta honlapján az orosz külügyminisztérium. A bukaresti külügyminisztérium május 24-én közölte, hogy román hatóságok a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánítottak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásaiba ütköző tevékenység miatt. 

Ugyanakkor a román külügyminisztérium 'megalapozatlannak' tartja az orosz fél döntését egy román diplomata nemkívánatos személynek nyilvánításáról. Szerdai közleményében a minisztérium megerősítette, hogy a moszkvai román nagykövetség egyik tisztségviselőjét kiutasították Oroszországból. Ugyanakkor megállapította, hogy a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény előírásai alapján az orosz fél döntése megalapozatlan, és válasz a román hatóságok 2024. május 24-i intézkedésére, amellyel a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánították. A közleményben a román külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy az orosz diplomatát azért utasították ki Romániából, mert tevékenysége ütközött az 1961-es bécsi egyezmény előírásaival. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!