PSD-kongresszus

2024.08.24. 12:06

Újraválasztották pártelnöknek Marcel Ciolacut, és ő lesz a párt államfőjelöltje is

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

FRISSÍTÉS!

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati tisztújító kongresszusának küldöttjei titkos szavazással Marcel Ciolacut választották pártelnöknek és megszavazták azt is, hogy ő lesz a párt jelöltje az év végi államelnök-választáson.

A 2380 küldöttből 2253 igennel szavazott a PSD új vezetőségére: Paul Stănescu főtitkár, Sorin Grindeanu és Daniel Băluţă első alelnökök, Florin Jianu, Lia Olguţa Vasilescu, Gheorghe Şoldan, Gabriel Zetea, Vasile Dîncu, Victoria Stoiciu, Mihnea Costoiu és Elisabeta Lipă alelnökök.

A küldöttek közül 2257-en támogatták azt, hogy Marcel Ciolacu legyen a PSD államfőjelöltje.

*

Elkezdődött szombat délelőtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusa, amelyen a szervezők szerint 2380 küldött vesz részt. A párt elnöki tisztségére egyedül Marcel Ciolacu jelenlegi elnök nyújtotta be jelölését.

A PSD történetében most első ízben a küldöttek elektronikus úton szavazzák meg a pártelnököt. A kongresszus ugyanakkor dönt a PSD államfőjelöltjéről is. Marcel Ciolacu ezen a héten jelentette be, hogy indul az államelnöki választásokon.

Paul Stănescu szerint Marcel Ciolacu az államelnök-választás eredményétől függetlenül a PSD vezetője maradhat

Paul Stănescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára szombaton kijelentette, hogy véleménye szerint Marcel Ciolacu kormányfő az államelnök-választás eredményétől függetlenül a párt vezetője maradhat. A szociáldemokraták tisztújító kongresszusa előtt nyilatkozó politikus ezt azzal magyarázta, hogy Ciolacu egy nagyon nehéz időszakban vette át a PSD vezetését. Kijelentette, hogy a pártelnöknek van esélye megnyerni az államfőválasztást, függetlenül attól, hogy ki lesz az ellenfele a második fordulóban. A szociáldemokraták főtitkára ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi súlyos nemzetközi helyzet körülményei között a PSD-nek és a PNL-nek továbbra is fenn kell tartania a kormánykoalíciót. 'Nem hiszem, hogy a PNL kilép a kormányból. Nem hiszem ezt' - mondta a PSD főtitkára.

Stănescu ugyanakkor értésre adta, hogy nem támogatná a miniszterelnök-rotáció megismétlését egy újból felálló PSD-PNL-kormány esetén. 'Remélem, hogy nem jutunk oda. Azt hiszem, szükségünk van a folytonosságra. Úgy gondolom, hogy egy miniszterelnöknek legalább négy évig kell hivatalban lennie, hogy véghez vihesse programját Románia fejlesztéséért. Nem hiszem, hogy ezek a rotációk jók. Ez egy kivételes helyzet volt' - szögezte le.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában