Készenlétben

2 órája

A hatóságok felkészültek az árvízveszélyre

Növelni fogják a katasztrófavédelem bevethető kapacitásait a heves esőzések miatt narancssárga jelzésű riasztás alatt álló megyékben, és készenlétbe helyeznek két csörlős mentőhelikoptert is a szükséges felszereléssel – számolt be Raed Arafat a prefektusokkal tartott szombat esti távértekezleten.

Archív felvétel/Illusztráció

Forrás: Meteoplus/Facebook

Agerpres

A katasztrófavédelmi államtitkár elmondta, hogy a belügyminisztérium munkatársai folyamatos kapcsolatban állnak a helyhatóságokkal, biztosítva a beavatkozások hatékony és gyors koordinációját.

A Cătălin Predoiu belügyminiszter által összehívott távértekezlet részvevői elemezték a narancssárga jelzésű riasztás alatt álló megyékben eddig végrehajtott óvintézkedéseket és az esetleges vészhelyzetekre való hatékony reagálás módozatait.

A tanácskozáson a megyék képviselői ismertették az eddigi intézkedéseiket. Ezek közé tartozik a 24 órás szolgálat biztosítása a polgármesteri hivatalokban, a veszélyeztetett és fogyatékkal élő, szükség esetén támogatásra szoruló személyek nyilvántartásának létrehozása, a folyamatos terepszemle, valamint a folyók és az árvíznek kitett területek megfigyelése.

A belügyminisztérium katasztrófavédelmi főosztálya (DSU) vasárnap bejelentette, hogy az árvízvédelem nyomon követése és a gyors fellépés érdekében aktiválta a beavatkozásokat irányító országos központot (CNCCI) és a beavatkozásokat irányító megyei központokat (CJCCI). A DSU tájékoztatása szerint növelték a katasztrófavédelem bevethető kapacitásait a heves esőzések miatt narancssárga jelzésű riasztás alatt álló megyékben. Az érintett térségekben folyamatosan figyelik a folyók vízállását, és 24 órás szolgálat biztosítanak a polgármesteri hivatalokban. A DSU közölte azt is, hogy mentőcsapatokat vezényeltek a veszélyeztetett területekre, és mentőhelikoptereket helyeztek készenlétbe.

A katasztrófavédelmi főosztály azt tanácsolja az árvízveszélynek kitett térségek lakosságának, hogy ne próbáljanak meg átkelni a megnövekedett vízhozamú folyókon és patakokon, tartsák távol magukat a partoktól, tisztítsák ki a vízelvezető árkokat, és erős szélben ne tartózkodjanak fák, lámpaoszlopok, reklámtáblák vagy könnyen elmozdítható épületelemek közelében.

A járművezetőknek azt ajánlja a DSU, hogy kerüljék a meteorológiai vagy hidrológiai riasztás alatt álló területeket, és utazás előtt tájékozódjanak az időjárásról. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában