Támogatás

2 órája

Az EB közel 120 millió euróval támogatná az időjárási viszonyok által sújtott gazdákat, köztük romániaiaknak is

Illusztráció

Agerpres

Az Európai Bizottság 119,7 millió eurót utal ki mezőgazdasági tartalékalapjából azoknak a bulgáriai, németországi, észtországi, olaszországi és romániai mezőgazdasági termelőknek, akiknek a területein károkat okoztak a kedvezőtlen meteorológiai jelenségek - közölte hétfőn az intézmény.
Az EB javaslata értelmében 21,6 millió eurót utalnak ki Romániának, 10,9 millió eurót Bulgáriának, 46,5 millió eurót Németországnak, 3,3 millió eurót Észtországnak és 37,4 millió eurót Olaszországnak.
A tájékoztatás szerint az összegek hozzájárulnak azoknak a gazdáknak a kártalanításához, akik a kedvezőtlen időjárás miatt elvesztették termésük és ezzel bevételük egy részét. A támogatás kifejezi az EU szolidaritását az érintett gazdákkal - írják, hozzátéve, hogy hazai forrásokból a támogatást az összeg 200 százalékával egészíthetik ki.
A kedvezményezett államoknak 2025. április 30-ig kell szétosztaniuk a támogatásokat a mezőgazdasági termelők között. Ezt megelőzően, 2024. december 31-ig tájékoztatniuk kell az EB-t az intézkedés gyakorlatba ültetésének részleteiről, a támogatás odaítélésének kritériumairól, az intézkedés várható hatásáról és a kiegészítő támogatások mértékéről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell a versenytorzulás és túlkompenzáció elkerülésére hozott intézkedéseket is.
Az EB javaslatát egyenként megvitatják a tagállamokkal, és október 7-én, a mezőgazdasági piacok közös megszervezésével foglalkozó bizottság ülésén hoznak róla végső döntést.
'Gazdáink nincsenek egyedül az éghajlatváltozás elleni küzdelemben - számíthatnak az Európai Bizottság támogatására a válságkezelésben, az új kihívásokhoz való alkalmazkodásban, valamint gazdaságaik és családjaik jövőjének védelmében' - üzente Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában