Közlemény

8 órája

Az elnökválasztáson 4562, a parlamenti választáson 4278 külföldön élő román állampolgár szavazna levélben

Fotó: Illusztráció

Agerpres

A külföldön élő román állampolgárok közül eddig 6751-en jelezték, hogy külföldi szavazókörzetnél szavaznának az idei elnökválasztáson, 4562-en pedig levélszavazásra regisztráltak - közölte ma az Állandó Választási Hatóság (AEP).
A parlamenti választáson 6067-en voksolnának szavazóhelyiségben és 4278-an levélben.
Az AEP emlékeztetett, hogy azok a román állampolgárok, akik levélben vagy valamelyik külföldi szavazókörzetnél szavaznának az idei parlamenti, illetve államfőválasztáson, a www.votstrainatate.ro portálon regisztrálhatnak.
A portálon külön-külön felület foglalkozik az államelnök-választással és a parlamenti választással. Ezeken belül külön felületet hoztak létre a külföldi szavazókörzetnél, illetve a levélben voksolni szándékozók számára.
A levélszavazást választóknak mindkét típusú választáshoz regisztrálniuk kell a platformon. Az elnökválasztásra ezt október 10-ig, a parlamenti választásokra pedig október 17-ig tehetik meg.
A levélszavazásra regisztrálóknak ki kell tölteniük egy online kérdőívet, amelyben meg kell adniuk a nevüket, a személyi számukat, a lakcímüket, az e-mail címüket, illetve meg kell jelölniük, hogy az országba vagy a diplomáciai képviseletre küldik el a levélben leadott szavazatukat. Az űrlaphoz a választópolgárnak csatolnia kell személyi igazolványának szkennelt másolatát, valamint a külföldi hatóságok által kiállított, a tartózkodási jogot igazoló dokumentumot.
A portálon történő regisztrálás befejezése után a választópolgár kap egy ellenőrző e-mailt egy 24 óráig érvényes linkkel, amelyen igazolnia kell az igénylést, ellenkező esetben a regisztráció nem lesz érvényes. A levélszavazásra vonatkozó kérelmet a visszaigazolástól számított öt munkanapon belül bírálja el az AEP.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában