Árvíz

2024.09.14. 19:05

Katasztrófavédelem: táborokat állítanak fel az otthonukból evakuált emberek számára

Galac megyében négy, Vaslui és Iaşi megyében egy-egy 200 férőhelyes tábort állít fel a belügyminisztérium azok számára, akiknek otthonát elöntötte a víz a szombati áradások során - közölte a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).

Forrás: gov.ro

Agerpres

A tájékoztatás szerint a katasztrófavédelem csapatai folytatják a mentőakciókat az árvíz sújtotta Galac, Vaslui és Bákó megyében.

Galac megyében a legsúlyosabb a helyzet, itt tizenkét település – Pechea, Drăguşeni, Griviţa, Costache Negri, Bereşti, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa és Vameş – mintegy 5000 gazdasága került víz alá. Vaslui megyében öt település érintett, itt 40 embert mentettek ki a tűzoltók. Továbbra is járhatatlan három országút és tíz megyei út a két érintett megyében.

A belügyminisztérium 700 tűzoltót, rendőrt, csendőrt és pilótát küldött a helyszínre 217 technikai eszközzel – csónakokkal, tűzoltóautókkal, szivattyúkkal - hozzájuk csatlakoztak a Galac és Vaslui megyei katasztrófavédelmi erők és helyi hatóságok bevetési egységei. A belügyminisztérium működésbe hozta operatív irányító központját, amely a mentőakciók integrált koordinálásáért felel.

Fotó: Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök szombaton utasította az állami tartalékokat kezelő országos igazgatóságot, hogy sürgősen utaljon ki támogatást a Galac megyei árvízkárosultak megsegítésére.

A kormány tájékoztatása szerint az árvíz sújtotta lakosságnak húskonzerveket, zöldséget, pástétomokat, lekvárokat, cukrot, sajtot osztanak hét napon keresztül. Ezen kívül felállítanak 50 konténerlakást, 12 mosdót, és az ideiglenes elszállásolás szükséges eszközeit – ágyakat, ágyneműt, hálózsákokat – is biztosítják. A hadsereg tíz mentőcsónakot küldött a Galac megyei Pechea községbe. Az egyik árvíz sújtotta településen, Slobozia Conachin kárfelmérést tartó Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette: a hatóságok számára jelenleg az emberéletek megmentése jelenti a prioritást.

Áram nélkül

Galac megyében 25.199 háztartásban okozott áramkieséseket az árvíz – jelentette Sebastian Burduja energiaügyi miniszter a Facebookon. Burduja azt írta, az illetékes szakértők '24 órából 24-ben' dolgoznak a károk elhárításán. Az érintett települések: Târgu Bujor, Băneasa, Moscu, Lunca, Jorăşti, Smulţi, Cuza Vodă , Izvoarele, Slobozia Conachi, Bereşti, Pleşa, Cavadineşti, Grăpeni, Vădeni, Cuca, Suhurlui, Rediu, Plevna, Pechea, Sat Lupele, Costachi Negri, Valea Mărului, Mîndreşti, Cudalbi Griviţa, Corod, Brătuleşti, Blînzi, Piscu, Vameş, Slivna, Gănesti, Suceveni, Comăneşti, Puricani, Aldeşti, Săseni, Prodăneşti, Onciu, Cristeşti, Şipote.

Sebastian Burduja azt írta, bizonyos helyeken éppen a katasztrófavédelmi csapatok szakították meg az áramellátást, mert emberéletek voltak veszélyben. A miniszter azt üzente, mélységesen együtt érez az árvízkárosultakkal, és részvétét fejezi ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában