Alfa Kartell

2 órája

2023-ban a romániaiak 32 százalékát fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye

Fotó: Gecse Noemi

Agerpres

A tisztes munka nemzetközi napja alkalmából kiadott mai közleményében az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség megállapította, hogy az elmúlt évtizedekben Románia csak szerény lépéseket tett a jóléti állam megvalósítására.
A szervezet statisztikai adatokra hivatkozva emlékeztetett arra, hogy 2023-ban a romániaiak 32 százalékát fenyegette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélye, a fogyatékkal élők közel 80 százaléka nem keresett eleget ahhoz, hogy nyaralni mehessen, a munkavállalók 35 százaléka pedig minimálbérből élt, ami még mindig nem fedezi a tisztességes megélhetéshez szükséges minimális költségeket.
A szakszervezeti szövetség szerint a jóléti állam megvalósítását a következő években várhatóan hátráltatni fogja a jelentős költségvetési hiány és az államadósság növekedése, a közbeszéd pedig jelenleg a megszorításokról, a különböző közintézmények megszüntetéséről szól. "A takarékoskodás miatt az állam nem fejlesztheti a közszolgáltatásokat, ezt a feladatot a magánszektor veszi át, majd az állam fizet értük. Az év végén az állam végül többet költ a magánszektor magas árai miatt" - állapította meg közleményében az Alfa Kartell.
A szervezet szerint az ország keleti részében szeptemberben bekövetkezett áradások is megmutatták a jóléti állam és az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófákkal szembeni védelmi mechanizmusok alulfejlettségét.
Az Alfa Kartell a tisztes munka nemzetközi napja alkalmából felhívta a figyelmet arra, hogy a lakosság jelentős része pesszimista, nem hisz a közéleti vagy politikai szerepvállalásban. A közleményben felidézte, hogy a munkavállalók a szociális és gazdasági jogaikat gyakran véres konfliktusok során vívták ki, miközben a szakszervezeti tagokat nyilvánosan támadták, és megtagadták tőlük a szólás és a gyülekezés jogát.
"Ez még nem a múlté, és amíg a munkavállalók szerte a világban, országtól vagy iparágtól függetlenül, igazságtalanságot szenvednek el, addig mindannyian érezzük ezt" - olvasható a közleményben, amelynek végén az Alfa Kartell a jóléti állam alapelvei melletti kiállásra és szolidaritásra kérte a munkavállalókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában