Közlemény

3 órája

Év eleje óta 2743 Ro-Alert üzenetet küldtek Romániában a lakosságnak

Forrás: Adevarul

Fotó: Illusztráció

Agerpres

Év eleje óta a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) összesen 2743 Ro-Alert üzenetet küldött a lakosságnak; ezek közül 1880 üzenetben medveveszélyre figyelmeztetett.
"A Ro-Alert a polgárok életének és biztonságának vészhelyzetben történő védelméhez nélkülözhetetlen eszköz, amelyet arra terveztek, hogy gyorsan, közvetlenül az emberek mobiltelefonjára küldjön figyelmeztető üzeneteket" - emlékeztetett mai közleményében az IGSU sajtóirodája.
Az elküldött üzenetek közül 47-ben tűzesetre, 711-ben veszélyes hidro-meteorológiai jelenségekre, 28 esetben másfajta veszélyekre figyelmeztettek a hatóságok, 77 üzenet pedig gyermekek eltűnését jelezte.
A közlemény szerint ezek az üzenetek hozzájárultak a katasztrófák megelőzéséhez, az emberi életek megóvásához és a közösségek védelméhez, emiatt nem tanácsos letiltani a mobiltelefonokon a Ro-Alert üzenetek fogadását.
A Ro-Alert rendszeren keresztül napszaktól függetlenül az illetékes szervek (Országos Meteorológiai Szolgálat, katasztrófavédelmi felügyelőségek és más, a veszélyhelyzet-kezelés területén illetékes intézmények), vagy szemtanúk által szolgáltatott konkrét adatokon alapuló, gondosan ellenőrzött és dokumentált releváns információkat közvetítenek.
A Ro-Alert üzenetek segítenek megőrizni a nyugalmat válsághelyzetekben, mivel egyértelmű útmutatást adnak a kezelésükre. Az üzenetek tartalmazhatnak konkrét ajánlásokat, mint például "kerülje el az adott területet", "keressen menedéket" vagy "kövesse a hatóságok utasításait", minimalizálva ezzel a zavart és a pánikot a lakosság körében - olvasható a közleményben.
Az IGSU ugyanakkor emlékeztetett, hogy az okostelefonok mellett a régebbi típusú mobiltelefonok is képesek fogadni a Ro-Alert üzeneteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában