Eurostat

2 órája

Luxemburgban és Romániában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom augusztusban

Fotó: Wikipedia

Agerpres

Az Európai Unióban (EU) 1 százalékkal, az euróövezetben 0,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom idén augusztusban 2023 azonos hónapjához képest - közölte ma az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül a legnagyobb éves növekedést Luxemburgban (17,3 százalék), Romániában (8,9 százalék), valamint Cipruson és Horvátországban (egyaránt 5,7 százalék) jegyezték, míg a legjelentősebb csökkenést Észtországban (mínusz 2,7 százalék), Belgiumban (mínusz 1,7 százalék), valamint Dániában és Írországban (mínusz 1,6 százalék) regisztrálták.
Az Európai Unióban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése stagnált, míg a nem élelmiszeripari termékek eladása 1,7 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 2 százalékkal nőtt.
Júliushoz képest augusztusban az eurózónában 0,2 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, miután a hetedik hónapban az EU-ban 0,1 százalékos bővülést, az euróövezetben pedig stagnálást jegyeztek.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül a legnagyobb havi növekedést Luxemburgban (5,3 százalék), Cipruson (2,2 százalék) és Romániában (1,6 százalék), a legjelentősebb csökkenést pedig Dániában (mínusz 1,5 százalék), Szlovákiában (mínusz 1,1 százalék), valamint Bulgáriában és Horvátországban (egyaránt mínusz 0,7 százalék) regisztrálták.
Az EU-ban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 0,1 százalékkal, a nem élelmiszeripari termékeké 0,3 százalékkal, az üzemanyagok eladása 1 százalékkal nőtt havi összevetésben.
A román Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint idén augusztusban a nyers adatok szerint 2,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában az előző hónaphoz mérten, miután az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítése 4,7 százalékkal, az üzemanyagok forgalma 0,8 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké pedig 0,7 százalékkal bővült.
A szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint 1,6 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom, amihez a nem élelmiszertermékek eladásának 2,4 százalékos, az üzemanyagok forgalmának 1,7 százalékos, valamint az élelmiszerek, italok és dohánytermékek értékesítésének 0,9 százalékos gyarapodása járult hozzá.
Tavaly augusztushoz mérten a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom idén augusztusban, miután a nem élelmiszerek eladása 16,9 százalékkal, az élelmiszertermékeké, italoké és dohánytermékeké pedig 4,4 százalékkal nőtt. Ezzel szemben az üzemanyagok értékesítése 2,5 százalékkal csökkent.
A szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint éves összevetésben 9,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, mert a nem élelmiszertermékek eladása 18,3 százalékkal, az élelmiszereké, italoké és dohánytermékeké pedig 4,3 százalékkal gyarapodott. Az üzemanyagok forgalma 0,8 százalékkal csökkent.
A fenti adatok a személygépkocsi- és a motorkerékpár-értékesítéseket nem tartalmazzák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában