Jogszabályjavaslat

2 órája

Szenátus: 9 százalékra csökkenne egyes higiéniai termékek áfája

Fotó: Illusztráció

Agerpres

A szenátus ma első házként elfogadott egy jogszabályjavaslatot, amely 19 százalékról 9 százalékra csökkentené egyes higiéniai termékek általános forgalmi adóját (áfa).
Az adótörvénykönyvet módosító tervezetet 72 támogató vokssal, 36 szociáldemokrata képviselő tartózkodása mellett fogadta el a szenátus.
Az RMDSZ és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői által benyújtott tervezet szerint többek között a gyermek- és felnőttpelenkák, törlőkendők és intim betétek áfája csökkenne, mivel a kezdeményezők érvelése szerint az egészség jobb megőrzése érdekében ezeket a cikkeket anyagilag elérhetőbbé kell tenni a lakosság számára.
Lucian Romaşcanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakciójának vezetője hangsúlyozta: a szociáldemokraták azért tartózkodtak a szavazáson, mivel szerintük az adócsalásnak nem kitett termékekre vonatkozó áfacsökkentés rövid ideig érezteti csak hatását, utána a kereskedők profitálnak az intézkedésből, nem a vásárlók.
A tervezetet a képviselőház tárgyalja döntő házként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában