RetuRo

2 órája

Tánczos Barna lemondana az italcsomagolások kézi visszaváltásáról a betétdíjas rendszerben

Illusztráció

Forrás: Facebook/RetuRO

Agerpres

Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter egy keddi szakmai rendezvényen italcsomagolás-visszaváltó automaták központilag megszervezett elhelyezését javasolta falvakon és kisvárosokban a nehézkes kézi visszaváltás helyett.
A volt környezetvédelmi miniszter példaként hozta fel Hargita megyét, ahol a hulladékgazdálkodási vállalat által elhelyezett automatákat egy alkalmazáson keresztül összekapcsolták a környék üzleteivel, amelyekben levásárolhatók a italcsomagolásokért kibocsátott értékjegyek.
Tánczos elmondta azt is, hogy törvényjavaslatot terjesztett a szenátus elé, amely szerint büntetnék azokat a gazdasági szereplőket, amelyek nem teljesítik a visszaváltási rendszer begyűjtésre és újrahasznosításra vonatkozó célkitűzéseit. 'Arra kell ösztönöznünk a rendszert, hogy a legmagasabb szinten teljesítsen' - magyarázta az RMDSZ szenátora.
A betétdíjas visszaváltási rendszert működtető RetuRo vállalat korábbi beszámolója szerint az augusztusi 78 százalékról szeptemberben 81 százalékra nőtt a visszaváltott italcsomagolások aránya, és összesen 453 millió italcsomagolást váltott vissza a lakosság.
Tavaly decembertől idén szeptemberig 2,32 milliárd SGR-jelzéssel ellátott italcsomagolást váltottak vissza a vásárlók, és ebből mintegy 144 ezer tonnát eladtak az újrahasznosító vállalatoknak, hogy újabb csomagolóanyagokat állítsanak elő a felhasználásukkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában