Fotókiállítás

2024.09.10. 06:59

A skarlátvörös alma legendája

Fotó: Tudor Chirilă

Ciucur Losonczi Antonius

Tudor Chirilă bukaresti fotóművész 33 nagy méretű alkotásából nyílik kiállítás szeptember 11-én, szerdán 17 órakor az EFA Kiállítási Központ Mezey Lajos Galériájában, A skarlátvörös alma legendája címmel. A szervező az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület (AIEFA), partnerségben a Körösvidéki Múzeum városi részlegével. A szerző elmondása szerint úgy született a tárlat címe, hogy egy szép napon vett egy piros almát, hogy megegye. Tartotta a kezében, nézte-nézte, elkezdett meditálni, és sok minden megfogalmazódott benne. Aztán lefényképezte az almát, és elfogyasztotta. Tudor Chirilă amúgy az akkor Augusztus 23-nak nevezett park és a nagypiac környékén nőtt fel. Sokat járt-kelt tehát az egykori zsidó gettó területén is, mely nagy benyomást tett rá- bevallása szerint ennek köszönhetően alakult ki egyetemes látásmódja. Az Emanuil Gojdu Főgimnáziumban végezte a középiskolát, és összetűzésbe került a Securitatéval, mert hosszú haja volt, és rocklemezeket vitt be az iskolába. 1978-ban kezdett el fényképeket készíteni, és 1981-ben beiratkozott a Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Klubja, illetve annak elnöke, Tóth István által szervezett fotótechnikai és művészeti tanfolyamra.

A vernisszázson a zenei pillanatokról Thurzó Sándor József brácsaművész fog gondoskodni, a Sola Fide Kulturális és Közösségi Egyesület képviseletében, valamint Alexandrina Chelu Schorr (ének) és Florian Chelu Madeva (gitár), a Rockfilharmónia tagjai. Az időszakos tárlatot November 11-ig lehet majd megtekinteni, hétfő kivételével naponta 10-18 óra közt. Ugyanakkor az AIEFA és a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) közti megállapodás értelmében a képernyővel rendelkező modern közösségi közlekedési eszközökön is vetíteni fogják a képeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában